Гендиректор "Охматдиту" заявив, що фонд, який зібрав гроші на відновлення лікарні, їх не перераховує. У фонді відреагували

Гендиректор "Охматдиту" заявив, що фонд, який зібрав гроші на відновлення лікарні, їх не перераховує. У фонді відреагували

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 16:30  •  13826 перегляди

Read in English

Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство" не планує переказувати 378 млн грн на рахунок лікарні "Охматдит". Фонд заявляє про відсутність правових підстав для перерахування коштів без цільового призначення.

Гендиректор "Охматдиту" Володимир Жовнір заявив, що Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", який зібрав понад 370 млн грн на відновлення лікарні,  не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит". У фонді відреагували на звинувачення та пояснили причину, передає УНН.

"Зранку ми дізнались, що БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", не планує переказувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит". Тобто станом на 16 серпня 2024 року 378 млн грн залишаються на рахунку в БО "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство", - заявив Жовнір.

На його думку, ані НДСЛ, ані фонд, що має назву "Охматдит", не мають права підвести українське суспільство.

Жовнір зазначив, що серед учасників фонду немає жодного працівника НДСЛ.

"Я в черговий раз, тепер публічно, вимагаю від фонду переказати кошти, отриманні на всі банківські та фінансові рахунки Благодійної організації "Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство" у вигляді благодійної допомоги для відновлення зруйнованих будівель та матеріально-технічної бази НДСЛ "Охматдит" МОЗ України після ракетної атаки 08.07.2024 на Казначейський рахунок НДСЛ "Охматдит", - написав Жовнір.

Також він повідомив, що лікарня розглядає імовірність розірвати правовідносини з фондом через те, що їхні дії за його словами,  є недобросовісними, а також імовірно шахрайськими.

"Ми будемо рухатись у правовій площині щодо коштів які були зібрані саме для лікарні. Колектив НДСЛ "Охматдит" зробить все можливе, щоб встигнути відновити корпуси Охматдиту до того, як в Україну прийдуть дощі та морози", - зазначив Жовнір.

"Охматдит" наразі працює приблизно на 60-70%, можемо втратити унікальну інфраструктуру - Жовнір2 серпня 2024, 13:26 • 13459 переглядiв

Позиція благодійного фонду "Охматдит – Здорове дитинство"

Голова благодійного фонду "Охматдит – Здорове дитинство" Євген Вембер коментуючи звинувачення Жовніра заявив, що жодного листа до Фонду з проханням перерахувати кошти на рахунок НДСЛ "Охматдит" з відповідним цільовим призначенням не надходило.

"Всі кошти, зібрані на відновлення Охматдиту після 8-го липня, залишаються на рахунку фонду "Охматдит - здорове дитинство". Фонд готовий оплатити будь-яку нагальну потребу лікарні: медичне обладнання чи відновлення будівель, пошкоджених внаслідок російської атаки. Та за весь час ми не отримали від лікарні "Охматдит" жодного листа про будь-яку подібну цільову потребу", - стверджує Вембер у Facebook.

За його словами, на фонд нібито  чинять тиск.

"Ми отримали лист від Національної поліції України про проведення досудового слідства та витребування копій документів. На нас тиснуть, щоб ми перерахували кошти на казначейські рахунки лікарні. Вже і зараз", - написав Вембер.

Окрім того, він заявляє, що МОЗ у своїх вимогах посилається на ст. 5 Закону України "Про благодійництво та благодійні організації".

"Втім, ця стаття закону не передбачає правового механізму перерахування коштів, зібраних благодійником, на будь-які державні чи інші рахунки без підстав. Якщо ми виконаємо вимогу МОЗ про передачу коштів, то грубо порушимо законодавство. Ми звертаємося до спеціалізованих установ з клопотанням про надання правового висновку щодо застосування 5-ої статті Закону "Благодійництво та благодійні організації"", - повідомив Вембер.

Тендер на відбудову Охматдиту проведуть заново - МОЗ2 серпня 2024, 12:21 • 18830 переглядiв

Фонд просить надати правові підстави для перерахування коштів на казначейські рахунки без призначення, оскільки зараз це може тягнути за собою кримінальну відповідальність.

Контекст

В МОЗ заявили,  що скасовують тендери на інженерно-консультаційні послуги та технічний нагляд за ремонтом "Охматдиту" на 14 млн грн. Це пов'язано з проведенням нового тендеру на поточний ремонт та внутрішнє опорядження комплексу.  

На тлі скасованих тендерів, Міністерство охорони здоров'я вирішило створити Раду з контролю відновлення зруйнованих будівель Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".