У Держпродспоживслужбі назвали основні причини спалахів кишкових інфекцій

У Держпродспоживслужбі назвали основні причини спалахів кишкових інфекцій

Київ  •  УНН

 • 17616 перегляди

КИЇВ. 2 липня. УНН. Серед основних причин виникнення і розповсюдження спалахів кишкових інфекцій в Україні є відсутність супровідних документів на частину продукції та допуск до роботи працівників без медичних оглядів. Про це повідомили у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповідь на інформаційний запит УНН.

Так, станом на 13 червня 2019 року до Держпродспоживчслужби надійшло 69 повідомлень про спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 645 осіб, з них 440 дітей (68,2%).

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживчслужби проведено відповідні санітарно-епідеміологічні розслідування цих випадків.

Зазначається, що основними причинами, які сприяли виникненню і розповсюдженню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме:

• недостатній набір та площа приміщень харчоблоків;

• порушення поточності виробничих процесів приготування їжі;

• не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції;

• відсутність санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини) для виготовлення готових страв із продовольчої сировини;

• не забезпечення вхідного контролю продовольчої сировини та харчових продуктів, дезінфекційного режиму;

• недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для сирої та готової продукції;

• відсутність маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду;

• допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників;

• порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв,

• відсутність супровідних документів на частину продукції;

• використання для приготування страв продуктів невідомого походження. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині через отруєння у таборі госпіталізовано 16 дітей