Найближчим часом знеструмлень не очікується: у YASNO розповіли про ситуацію в енергетиці на тлі аномальної спеки

Найближчим часом знеструмлень не очікується: у YASNO розповіли про ситуацію в енергетиці на тлі аномальної спеки

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 17:15  •  21387 перегляди

Read in English

Після кількох днів спеки Україна знову зіткнулася з дефіцитом електроенергії, що призвело до відключень світла. Енергетикам вдалося стабілізувати ситуацію, використовуючи внутрішні ресурси та імпорт з п'яти країн.

На тлі спеки, яка тримала останні декілька днів, Україна знову зіткнулась з дефіцитом електроенергії, що призвело до повернення графіків відключень світла. Наразі енергетикам вдалось стабілізувати ситуацію. Про це заявив генеральний директор YASNO, передає УНН.

Деталі

За його словами, сьогодні ремонтні роботи з відновлення енергетики тривають фактично скрізь -  і на об'єктах генерації, і на інфраструктурі.

Нагадаю, половина енергосистеми зруйнована. За оцінками KSE прямі збитки сектору електроенергії (розподіл, передача, генерація) на кінець квітня становлять понад 11 млрд доларів 

- заявив Коваленко. 

Галущенко послав меседж дипломатам: більше інвестицій в енергетику і дотримання санкцій проти рф22 серпня 2024, 10:00 • 103952 перегляди

Він пояснив, що сьогодні в тих чи інших масштабах Україна отримує електроенергію із:

  • внутрішніх ресурсів, де теплогенерація має значні ушкодження, а основним джерелом електроенергії є АЕС. На "атомці" також тривають планові ремонти, щоб підготувати станції до зими.
  • імпортної електроенергії. Імпортуємо з п'яти країн (Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Молдова) у значних обсягах. Перетин зазвичай завантажений на 60-80%. Наприклад, на сьогодні заплановані 19660 МВт-год імпорту з максимальною потужністю до 1333 МВт. Вибираємо й надлишки від сусідніх країн в аварійному режимі.

На час спеки цих ресурсів не вистачало, тому і впроваджувалися стабілізаційні відключення. Зараз (принаймні, сьогодні) відключень немає, тому що енергетикам дивовижним чином вдається витискати максимум із наявного. Укренерго й інші експерти прогнозують, що найближчим часом серйозних знеструмлень не має бути. Проте гарантувати не може ніхто, все залежить від бойових дій

- заявив Сергій Коваленко. 

Нагадаємо

В ДТЕК пояснили, що до масованих російських обстрілів української енергосистеми, в Україні працювала так звана "подушка безпеки" - поки одні електростанції ремонтували, працювали інші.

Проте рф знищила та пошкодила половину гідроелектростанцій та 90% теплових електростанцій, що впливає на енергосистему особливо в аномальну спеку.