Денісова звернулась до поліції через слова Марцинківа про те що "гей не може бути патріотом"

Денісова звернулась до поліції через слова Марцинківа про те що "гей не може бути патріотом"

Київ  •  УНН

5 травня 2022, 13:56  •  171457 перегляди

КИЇВ. 5 травня. УНН. Уповноважена з прав людини Людмила Денісова звернулась до правоохоронних органів через слова міського голови Івано-Франківська Руслана Марцинківа на адресу ЛГБТ спільноти. Щоправда, ці слова він сказав 6 років тому, пише УНН.

Цитата

"У ході інтерв’ю YouTube-каналу "РОЗМОВА" міський голова сказав, що "гей не може бути патріотом". Такі гомофобні висловлювання є забороненими антидискримінаційним законодавством України і в мирний час. Сьогодні, коли українське суспільство демонструє безпрецедентну єдність в забезпеченні відсічі збройної агресії російської федерації проти нашої Батьківщини, поширювати мову ворожнечі, ділити українців на "патріотів" та "не патріотів", публічно висловлювати свої упереджені судження щодо окремих категорій громадян – категорично неприпустимо", - написала Денісова в своєму Telegram-каналі.

Деталі

Омбудсмен зауважила, що рівність прав і свобод без будь-яких привілеїв та обмежень гарантована Основним Законом України.

Такі висловлювання міського голови принижують честь і гідність представників ЛГБТІК-спільноти, які нарівні з усіма іншими громадянами України стоять на захисті нашої держави: борються за незалежність України в бою, здійснюють волонтерську діяльність, надають гуманітарну допомогу, фіксують воєнні злочини країни-агресора, наголосила Денісова.

Цитата

"Направила подання пану Марцінківу з вимогою неухильно дотримуватися вимог антидискримінаційного законодавства та принести публічні вибачення за гомофобні висловлювання", - заявила уповноважена.

"Звернулася до Голови Національної поліції України щодо проведення перевірки зазначеної інформації та вжиття заходів реагування з огляду на наявність ознак розпалювання ворожнечі щодо представників ЛГБТІК-спільноти та порушення рівноправності громадян", - підкреслила вона.

Контекст

Ще у 2016 році міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зробив одіозну заяву про те що "гей не може бути патріотом".

“Перед виборами мене в ефірі “1+1″ запитали: чи може бути гей патріотом? Я сказав, що ні. Патріотом може бути тільки християнин, справжній патріот – той, хто вірить в Бога”, – зазначив міський голова.

В інтерв'ю YouTube-каналу "РОЗМОВА" мер заявив, що не змінив своєї думки.

"Я – христинин, я за християнські цінності, за родинні цінності. Я ніколи від своїх християнських цінностей не відмовлюсь", - сказав він.