ЄС навряд чи вдасться уникнути рецесії через поглиблення спаду – Reuters

ЄС навряд чи вдасться уникнути рецесії через поглиблення спаду – Reuters

Київ  •  УНН

5 жовтня 2022, 14:38  •  103422 перегляди

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Європейському Союзу навряд чи вдасться уникнути рецесії через стрімке падіння ділової активності в єврозоні минулого місяця. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Аналітики фіксують падіння остаточного зведеного індексу менеджерів із закупівель (PMI) S&P Global для єврозони до 20-місячного мінімуму в 48,1 з 48,9 у серпні. Як зазначається, все нижче 50 вказує – на скорочення. Індекс PMI цін на сировину підскочив до 77,1 з 72,3.

Як пише агентство, зростання цін, особливо витрат на енергоносії, разом із похмурою економічною перспективою змусили споживачів насторожитися.

Цитата

"Зростаюча інфляція, пов'язана з енергетичною кризою і війною в Україні, знищує попит у той самий час, коли бізнес-довіра падає до рівнів, яких не було з часів боргової кризи в регіоні в 2012 році, за винятком карантину через пандемію", – відзначають аналітики.

Зазначається також, що минулого місяця ЄЦБ підвищив свої ключові процентні ставки на безпрецедентні 75 базисних пунктів і пообіцяв подальше підвищення, надаючи пріоритет боротьбі з інфляцією, навіть якщо блок, імовірно, спрямовується до зимової рецесії.

Доповнення

Ціна на нафту марки Brent у середу, 5 жовтня, коливалася в районі 92 доларів за барель після зростання більш ніж на 3% на попередній сесії напередодні зустрічі виробників ОПЕК+, на якій обговорюватиметься значне скорочення видобутку нафти.