В Офісі Президента обговорили цілі Глобальної коаліції українських студій

В Офісі Президента обговорили цілі Глобальної коаліції українських студій

Київ  •  УНН

16 вересня 2024, 23:25  •  14757 перегляди

Read in English

Представники Офісу Президента провели онлайн-зустріч щодо діяльності Глобальної коаліції українських студій. Проєкт має на меті популяризувати знання про Україну та координувати відповідні ініціативи в межах державної політики.

Заступниця керівника Офісу Президента Олена Ковальська, радниця – уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник, та постійна представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева провели онлайн-зустріч із представниками іноземних закладів освіти, дипломатичних установ та громадських організацій щодо діяльності Глобальної коаліції українських студій. Про це повідомили в Офісі президента, передає УНН

Деталі

Олена Ковальська зазначила, що частиною проєкту мають стати кримськотатарські студії, підкресливши, що Крим є невід'ємною частиною України. "Ми хочемо, щоб лідери українського студентства у світі мали підтримку Української держави. І тому ми створюємо цю коаліцію з метою координації та тісної взаємодії з державою. Це наше загальне бачення такої підтримки", — заявила вона.

Ольга Будник підкреслила, що Глобальну коаліцію створюють за підтримки першої леді Олени Зеленської та за ініціативою Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти і науки, Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, Українського інституту та офісу Кримської платформи. "Коли ми створили цю коаліцію, ми об’єднали всі зусилля тут, в Україні, щоб українознавство у світі стало якомога популярнішим. Важливо розуміти, що в межах цієї коаліції ми також хочемо надавати основні меседжі, які важливо поширювати по всьому світу", — зазначила вона.

Таміла Ташева наголосила, що в межах саміту міжнародної Кримської платформи відбулася одна з панелей, на якій Олена Зеленська закликала держави-учасниці Кримської платформи долучитися до цієї ініціативи. "Зараз ми напрацьовуємо можливість створення проєктного офісу, щоб, зокрема, контактувати з учасниками Кримської платформи, які, сподіваємося, у різних форматах надаватимуть підтримку коаліції", — додала Ташева.

Доповнення

Глобальна коаліція сприятиме популяризації знань про Україну, включно з кримськими татарами та іншими корінними народами, а також координуватиме відповідні ініціативи в межах державної політики.

Передбачено три рівні участі в проєкті. На базовому рівні іноземні заклади освіти зможуть відкривати та розширювати курси з української мови та культури, а також проводити публічні заходи з українознавства. Середній рівень передбачає співпрацю з українськими закладами вищої освіти, проведення виставок, презентацій та залучення фахівців з україністики. На високому рівні можлива організація окремої кафедри чи центру україністики, студійних візитів до України, конференцій, круглих столів, конкурсів проєктів чи літніх шкіл.

Українські полярники зафіксували полювання горбатого кита бульбашковою сіткою12 вересня 2024, 01:00 • 22892 перегляди