У Литві хочуть відмовитися від викладання російською мовою у школах

У Литві хочуть відмовитися від викладання російською мовою у школах

Київ  •  УНН

5 січня 2024, 02:45  •  32525 перегляди

Read in English

Литва розглядає можливість припинення викладання російської мови в школах, прагнучи до інтеграції та навчання у сусідів.

Міністерство освіти Литви розглядає можливість відмовитися від викладання російською мовою в школах для нацменшин. Про це повідомив голова відомства Гінтаутас Якштас, пише Kauno diena, передає УНН.

Цитата 

Сусіди латиші, естонці не лише відмовилися від шкіл, де викладають російську мову, а й ідуть тим шляхом, щоб не викладати російську як іноземну мову. <...> Очевидно, слід повчитися у наших сусідів

сказав Якштас.

Деталі

Він уточнив, що зараз міністерство освіти займається оцінкою шкіл для нацменшин і представить проєкт рішення за кілька тижнів.

При цьому у Литві не планують закривати російські школи, зазначив міністр. Планується лише змінити мову навчання або шляхом повного переходу на викладання литовською, або часткової.

За словами Якштаса, у влади Литви постає питання, чому у країні є школи, де викладання ведеться мовами недружніх держав. Міністр також наголосив, що вивчення всіх предметів лише мовою національної меншини шкодить дітям, оскільки ускладнює процес інтеграції у суспільство.

У Литві розглядають можливість закриття кордону з рф18 серпня 2023, 16:14 • 683785 переглядiв