У Держпродспоживслужбі розповіли, чи є антибіотики в українському м'ясі

У Держпродспоживслужбі розповіли, чи є антибіотики в українському м'ясі

Київ  •  УНН

 • 17817 перегляди

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Проведені Держпродспоживслужбою дослідження вказують на те, що в українському м’ясі немає залишків антибіотиків. Про це повідомили УНН у відомстві.

“Планами державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів передбачено відбір та проведення лабораторних досліджень (випробувань), у тому числі антибактеріальних субстанцій (антибіотиків) і за проведеними результатами яких, у необроблених харчових продуктах тваринного походження, залишків антибіотиків не виявлено”, - зазначили у Держпродспоживслужбі.

Також там повідомили, що нині активно займаються вивченням теми резистентності до антибіотиків, яка турбує увесь світ.

“Стосовно підвищення обізнаності про стійкість до антимікробних препаратів та популяризації передового досвіду у даній сфері, інформуємо, що представники Держпродспоживслужби разом з представниками міністерств, громадських об’єднань та асоціацій постійно приймають участь в міжнародних та національних симпозіумах, конференціях та тренінгах з питань антибіотикорезистентності мікроорганізмів до антимікробних препаратів”, - зазначили у Держпродспоживслужбі.

Минулого року у Всесвітній організації охорони здоров’я оголосили про запуск нової глобальної кампанії по боротьбі з лікарською стійкістю, яку прийнято називати “антимікробною резистентністю”.

“Антимікробна резистентність — одна з найбільших на сьогодні проблем у сфері охорони здоров’я, яка загрожує перекреслити ціле століття медичних досягнень... Всі країни повинні знайти баланс між використанням антибіотиків і заходами з боротьби з лікарською стійкістю”, — сказав глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус.

Саме тому використання антибіотиків виробниками харчових продуктів – одна з найбільших проблем сучасності.

1 січня 2020 року асоціація “Союз птахівників України” почала моніторинг найбільших виробників курятини та яєць на використання антибіотиків.

Йдеться про контрольований моніторинг залишків інгібіторів і токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції і продуктах життєдіяльності птиці протягом всього циклу її вирощування на чотирьох підприємствах — членах асоціації, які добровільно погодилися пройти тестування, мова про:

ЗАТ “Миронівська птахофабрика” Групи МХП (ТМ “Наша Ряба”);
ТОВ “Вінницька птахофабрика” Групи МХП (ТМ “Наша Ряба”);
ЗАТ “Володимир-Волинська птахофабрика” (ТМ “Епікур”);
ТОВ “Ясенсвіт” ГК “Ovostar Union” (ТМ “Ясенсвіт”).

В разі успішного проходження аудиту, ці виробники отримають право наносити на свою продукцію маркування "без антибіотиків".