Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

Київ  •  УНН

4 серпня 2021, 08:25  •  46533 перегляди

Повернення в Україну екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса виявилося настільки ж загадковим і скандальним, як і те, яким чином він покинув країну в 2016 році. Подальший розвиток подій залежить від того, які свідчення буде давати викрадений суддя, починаючи з сьогоднішнього дня, і які прізвища в них будуть фігурувати. Але ще одне непросте завдання стоїть перед Офісом президента, якому належить довести Молдові, влада якої звинувачує українські спецслужби у викраденні Чауса, свою невинуватість, щоб загасити дипломатичний скандал. УНН розібрався, чим "справа Чауса" може закінчиться для всіх його сторін.

Повернення Чауса додому

Останні кілька років життя екссудді Миколи Чауса цілком могли б підійти для сюжету фільму. Суддя, нібито, брав хабарі, "консервував" долари в банки, які закопував на городі. А коли його спіймали - втік до Молдови. Втечу, нібито, організувало оточення Петра Порошенка. Чауса називали "ручним суддею" п'ятого президента, який підбудовував Феміду під інтереси чинної, на той момент, влади.

У березні 2017 року НАБУ, яке розслідувало хабар Чаусу в розмірі 150 тисяч доларів, отримало рішення суду, за яким суд обрав екссудді запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Відповідно до закону, після появи Чауса в Україні, детективи НАБУ зобов'язані були його заарештувати і продовжити розслідування. У березні цього року Молдова відмовила Чаусу в притулку, а на той момент він вже знаходився у міжнародному розшуку і у розшуку України, тому все йшло до законної екстрадиції.

Однак, до цього справа не дійшла, тому що 3-го квітня, в столиці Молдови Кишиневі, українського суддю викрали невідомі, після чого перетнули український кордон. Кілька місяців про місцезнаходження і стан екссудді було відомо мало. Час від часу з'являлися відео, де Чаус розповідав про свій стан, а також обіцяв найближчим часом з'явитися в Україні і відповісти на всі питання суспільства і правоохоронців. Але ніхто не очікував, що з'явиться він настільки феєрично. 30 липня в одній з селищних рад Вінниччини, голодний, в одних трусах Чаус прийшов до сільради і просив викликати співробітників служби безпеки.

СБУ прибули на місце досить швидко, випередивши НАБУ, які намагалися відбити суддю у СБУ. У Києві навіть довелося влаштувати погоню за машиною СБУ, під час якої антикорупціонери збили мотоцикліста. На момент публікації екссуддя перебуває під захистом СБУ і проходить у двох справах - як підозрюваний у справі про хабар, яку розслідує НАБУ, і потерпілий у справі про викрадення, нею займається СБУ.

Тільки вчора ввечері, в лікарні "Феофанія" детективи НАБУ затримали Миколу Чауса, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди. Йому вручили клопотання про застосування запобіжного заходу, яке сьогодні буде розглядати Вищий антикорупційний суд. До того моменту затриманий перебуватиме в ізоляторі тимчасового утримання.

Невдала легалізація повернення Чауса

Те, що українцям довелося споглядати за гонитвою і боротьбою силових відомств за екссуддю, опитані УНН експерти називають "ганебною трагікомедією". Офіційна поява Чауса таким чином, підриває довіру до України з боку дружньої Молдови і західних партнерів. Адже ключова версія, яку озвучують експерти та журналісти-розслідувачі - Чауса викрали співробітники української спецслужби Головного управління розвідки Міноборони (ГУР МО). Екссуддя перебував на базі ГУР МО і погодився співпрацювати з Офісом президента в обмін на гарантії передачі його справи з НАБУ в СБУ. Це допомогло б йому уникнути кримінальної відповідальності за корупцію.

Головною версією, чому Чауса виявили за настільки дивних обставин - пояснюється небажанням подальшого погіршення відносин з Молдовою, де завершилося розслідування про причетність до викрадення судді Чауса українських держструктур.

"Ми встановили людей, які брали участь у викраденні і причетні до державних служб України. В цілому ми закінчили розслідування", - заявив генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло. За його словами, Молдова вже направила в українські служби низку запитів про співробітництво. Зараз вони чекають відповіді на ці запити. Також "тривожним дзвіночком" стало прямолінійне запитання президента Молдови Майї Санду: "Пан Зеленський, а де Чаус?", під час візиту українського президента в Батумі 19 липня.

"Після неприємного інциденту в Батумі наше керівництво зрозуміло, що потрібно щось терміново вирішувати, і вони швидко написали сценарій. Вистава з Чаусом - це спонтанне рішення, щоб легалізувати його появу в Україні. І вона так нерозумно і бездарно була зрежисована, а актори провалилися по повній. Я не розумію як спецслужби могли так налажати, виглядає ніби президента хотіли підставити", - говорить директор аналітичного центру Третій сектор Андрій Золотарьов.

Навіщо було так все ускладнювати, якщо Молдова і так була готова видати екссуддю? Небажання розслідування справи Чауса НАБУ всіх сторін, в тому числі ОП, у якого немає впливу на цю структуру.

"Головне завдання, щоб він не потрапив в руки НАБУ, так як ця структура пов'язана з зовнішніми силами, нагадаю, що його формуванням займалися США. Якщо Чаус потрапить в НАБУ, то за океаном будуть знати як його спочатку Петро Порошенко вивіз в Молдову, як він там опинився, а по-друге як він опинився в Україні", - говорить військовий експерт Олег Жданов.

Всі розуміють, що провести таку спецоперацію за вказівкою якогось керівника спецслужби або іншого чиновника, без відома і згоди президента - було б неможливо. Тому головне завдання керівництва країни, довести свою непричетність і відбілити правоохоронні органи.

Для цього будуть намагатися легалізувати ключову версію про викрадення Чауса невідомими. Нібито йому вдалося втекти, він не бачив нічиїх осіб, нічого не чув, нічого не пам'ятає, тиску з боку України на нього немає, він навпаки готовий співпрацювати зі слідством. Цю версію швидше за все будуть використовувати, якщо допустять молдавських правоохоронців до Чауса.

Ексглава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж каже, що у екссудді немає альтернативи не співпрацювати зі слідством. "Він буде співпрацювати з СБУ, думаю вже відпрацьований сценарій за яким буде версія про його викрадення та вивезення в Молдову, а потім викрадення з Молдови невідомими особами або причетними до близького оточення Петра Порошенка, саме цей сценарій буде розігруватися", - вважає Маломуж.

Це дозволить затягувати можливу передачу справи Чауса в НАБУ. Його адвокат Ростислав Кравець заявив, що підготував клопотання про зміну підслідності справи щодо свого підзахисного у зв'язку з конфліктом інтересів. За його словами, особу, яка намагалася Миколі Чаусу вручити хабар, було призначено на досить високу посаду в НАБУ. Тому адвокат через конфлікт інтересів проситиме розглядати справу СБУ або будь-яким іншим правоохоронним органом.

"Чекаємо засідання. Чаус буде говорити все про те, де він був, з ким, що з ним робили, хто його викрав. Він розповість, що п'ять років тому зник з України не з його волі, і повернувся сюди зараз не по своїй волі. І весь цей час тут знаходився теж не по своїй волі", - заявив ЗМІ адвокат Чауса.

"Зараз йде неприкрита боротьба не за обвинуваченого, а за цінного свідка. Він багато чого знає, він брав участь у справах проти Майдану, справах проти Геннадія Корбана, які той з успіхом виграв в європейському суді з прав людини. Справа щодо хабаря у 150 тисяч - це смішно, всіх цікавить, що він готовий розповідати і як це можна використовувати", - розповідає УНН колишній заступник глави СБУ Віктор Ягун.

Слабкий удар по Порошенку

Експерти стверджують, що з поточної ситуації зрозуміло, що СБУ з суддею Чаусом вдалося домовитися. В обмін на співпрацю, справи проти нього відкладуть у довгу шухляду, а він стане інформаційною торпедою проти Порошенка і його оточення.

Головне завдання оточення президента зробити Чауса живим компроматом в руках Офісу Президента проти старої політичної еліти.

І як тільки налагодяться взаємини з Молдовою, почнуться великі політичні торги.

"Чаус це сейф на ніжках з компроматом. Він знає, як вершилася правосуддя за часів Порошенка. Я не думаю, що компромати стосуватимуться тільки політичної частини, набагато цікавіша і економічна сторона, бізнес-інтереси", - говорить Золотарьов.

Перше, що намагаються виявити правоохоронці, як Чаус покинув Україну в 2016 році, хто йому в цьому сприяв і навіщо. Таким чином вони хочуть натрапити на слід Порошенка, а потім і на всі справи в яких допомагав йому Чаус.

Однак експерти не вірять, що його свідчення можуть викликати в суспільстві сильну реакцію або завершення хоч однієї справи проти Порошенка, враховуючи, що зараз вже відкрито майже 20 кримінальних справ, в яких фігурує п'ятий президент, і всі вони далекі від завершення розслідування. А свідчення Чауса навряд чи стануть тригером для завершення хоч одного з них.

У самого Порошенка кейс з Чаусом вже почали використовувати проти Зеленського. Там називають це спецоперацією проти нього. Більш того, Порошенко про це говорить не тільки в Україні, а й за кордоном через свої контакти в США і ЄС. Все це подається як велика проблема чинного режиму і порушення прав людини. Тому ця ситуація може стати проблемою у співпраці між Вашингтоном і Україною, в першу чергу, через те, що Україна блокує або створює проблеми для роботи антикорупційних інституцій.

За словами колишнього заступника глави СБУ цілком ймовірно, що сам Чаус, незважаючи на співпрацю зі слідством, може затягувати його.

"Зараз НАБУ буде використовувати судові рішення, які будуть протиставлятися рішенням СБУ. Чаус як людина, досвідчена в юриспруденції, може затягувати весь цей процес: може ситуація зміниться, може президент. У його ситуації краще, що він живий. Тепер вже точно загрози його життю немає він під контролем, під захистом СБУ і має доступ до свого адвоката. Судячи з того, що я знаю, він дуже в тяжкому психологічному стані", - розповідає Ягун.

Поки впевнено можна сказати, що історія з Миколою Чаусом далека від завершення. І поки екссуддя буде давати свідчення і буде проводитися слідство, українцям варто запастися попкорном і терпінням.

Новини по темi
Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

4 серпня 2021, 08:25  •  46533 перегляди
Чоловіка з гранатою затримали завдяки його другу, який провів з ним перемовини – поліція

Чоловіка з гранатою затримали завдяки його другу, який провів з ним перемовини – поліція

4 серпня 2021, 08:15  •  16617 перегляди
Ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він ветеран війни - міністр Монастирський

Ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він ветеран війни - міністр Монастирський

4 серпня 2021, 08:00  •  21261 перегляди
Індія розміщує військові кораблі в Південно-Китайському морі в рамках політики "Східної дії"

Індія розміщує військові кораблі в Південно-Китайському морі в рамках політики "Східної дії"

4 серпня 2021, 07:59  •  20432 перегляди
Зеленський: Україна отримала від Данії 500 тисяч доз вакцини від COVID-19

Зеленський: Україна отримала від Данії 500 тисяч доз вакцини від COVID-19

4 серпня 2021, 07:56  •  20308 перегляди
Захоплення Кабміну: чоловіка затримали

Захоплення Кабміну: чоловіка затримали

4 серпня 2021, 07:28  •  18349 перегляди
Жителів грецького острову Крит попередили про високу пожежну небезпеку

Жителів грецького острову Крит попередили про високу пожежну небезпеку

4 серпня 2021, 07:25  •  63850 перегляди
Кабмін захопив колишній боєць "Айдару" Володимир Прохнич із гранатою РГД

Кабмін захопив колишній боєць "Айдару" Володимир Прохнич із гранатою РГД

4 серпня 2021, 07:16  •  53241 перегляди
Поліція почала перемовини із чоловіком, який захопив Кабмін

Поліція почала перемовини із чоловіком, який захопив Кабмін

4 серпня 2021, 07:15  •  16424 перегляди
Дві людини загинули і ще близько 30 осіб отримали поранення в результаті зіткнення двох потягів в Чехії

Дві людини загинули і ще близько 30 осіб отримали поранення в результаті зіткнення двох потягів в Чехії

4 серпня 2021, 07:07  •  25806 перегляди

Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

УНН розібрався, чим "справа Чауса" може закінчиться для всіх його сторін.

Політика • 4 серпня 2021, 08:25  •  46533 перегляди
Цінний свідок Чаус: як НАБУ і СБУ поділять справу екссудді, а Україна доведе свою невинуватість Молдові?

Чоловіка з гранатою затримали завдяки його другу, який провів з ним перемовини – поліція

Затримати колишнього бійця “Айдару” Володимира Прохнича з гранатою РГД біля Кабінету міністрів України, вдалося завдяки його другу, волонтеру Василю, який провів з ним перемовини. Про це під час брифінгу заявив голова Національної поліції Ігор Клименко, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 4 серпня 2021, 08:15  •  16617 перегляди
Чоловіка з гранатою затримали завдяки його другу, який провів з ним перемовини – поліція

Ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він ветеран війни - міністр Монастирський

Правопорушник, який сьогодні намагався вдертися з гранатою в будівлю КМУ здався після перемовин зі своїм товаришем. Він затриманий і з ним будуть проведені слідчі дії. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський і додав, що ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він ветеран війни, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 серпня 2021, 08:00  •  21261 перегляди
Ніхто не має права порушувати закон, навіть якщо він ветеран війни - міністр Монастирський

Індія розміщує військові кораблі в Південно-Китайському морі в рамках політики "Східної дії"

У цьому місяці Індія направляє в Південно-Китайське море оперативну військово-морську групу для розширення зв’язків у сфері безпеки з дружніми країнами, заявили офіційні особи в середу, сигналізуючи про свій намір відігравати активнішу роль в регіональних зусиллях з протидії Китаю. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Новини Світу • 4 серпня 2021, 07:59  •  20432 перегляди
Індія розміщує військові кораблі в Південно-Китайському морі в рамках політики "Східної дії"

Зеленський: Україна отримала від Данії 500 тисяч доз вакцини від COVID-19

Україна отримала від уряду Данії допомогу у вигляді понад 500 тисяч доз вакцини від COVID-19 виробництва компанії AstraZeneca. Про це у Twitter написав Президент України Володимир Зеленський, передає УНН.

Суспільство • 4 серпня 2021, 07:56  •  20308 перегляди
Зеленський: Україна отримала від Данії 500 тисяч доз вакцини від COVID-19

Захоплення Кабміну: чоловіка затримали

У Києві затримали чоловіка, який погрожував підірвати Кабінет міністрів України, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 4 серпня 2021, 07:28  •  18349 перегляди
Захоплення Кабміну: чоловіка затримали

Жителів грецького острову Крит попередили про високу пожежну небезпеку

Жителів грецького Криту попередили, що сьогодні дуже високий ризик пожежі. Про це УНН повідомляє з посиланням на службу цивільного захисту Греції.

Новини Світу • 4 серпня 2021, 07:25  •  63850 перегляди
Жителів грецького острову Крит попередили про високу пожежну небезпеку

Кабмін захопив колишній боєць "Айдару" Володимир Прохнич із гранатою РГД

Кабінет міністрів України захопив колишній боєць "Айдару" Володимир Прохнич. За даними джерел у правоохоронних органах, він озброєний гранатою, яка вибухає від удару, передає УНН.

Кримінал та НП • 4 серпня 2021, 07:16  •  53241 перегляди
Кабмін захопив колишній боєць "Айдару" Володимир Прохнич із гранатою РГД

Поліція почала перемовини із чоловіком, який захопив Кабмін

У Києві введена спеціальна поліцейська операція через чоловіка, який витягнув із кишені предмет, схожий на вибуховий пристрій, і погрожує його підірвати у Кабінеті міністрів України. З чоловіком проводяться перемовини. Про це УНН повідомляє з посиланням на поліцію Києва.

Кримінал та НП • 4 серпня 2021, 07:15  •  16424 перегляди
Поліція почала перемовини із чоловіком, який захопив Кабмін

Дві людини загинули і ще близько 30 осіб отримали поранення в результаті зіткнення двох потягів в Чехії

Два потяги зіткнулися біля села Мілавче між станціями Домажліце і Бліжеєв близько восьмої години ранку в Чехії. Про це інформує УНН з посиланням на Lidovky.

Новини Світу • 4 серпня 2021, 07:07  •  25806 перегляди
Дві людини загинули і ще близько 30 осіб отримали поранення в результаті зіткнення двох потягів в Чехії