США дедалі більше стурбовані партнерством росії та Китаю на тлі війни

США дедалі більше стурбовані партнерством росії та Китаю на тлі війни

Київ  •  УНН

15 лютого 2023, 17:29  •  576344 перегляди

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Заступник держсекретаря Венді Шерман заявила у середу, що Сполучені Штати «стурбовані зростаючим партнерством» між Китаєм та росією та підтримкою Китаєм російського вторгнення в Україну. Про це пише CNN, інформує УНН.

Цитата

«Моя оцінка така, що КНР намагається підвищити свій авторитет у міжнародному співтоваристві, заявивши, що вона готова виступити посередником і допомогти покласти край цьому жахливому вторгненню. І водночас вони прихильні до свого безмежного партнерства з росією», — сказала Шерман.

«І у нас, безумовно, є занепокоєння і зростаюче занепокоєння щодо цього партнерства та підтримки КНР цього вторгнення».

Деталі

За її словами, Китай намагається досягти двох сторін. Вона також висловила занепокоєння щодо партнерських відносин росії з Іраном та Північною Кореєю.

Однак Шерман сказала, що її послання тим, хто підтримує Москву, звучить так: «Зрештою, у вас на шиї буде альбатрос».

«Українці завдадуть путіну стратегічного провалу. І це створить багато проблем для тих, хто підтримує це нечестиве вторгнення у майбутньому».

Контекст

З перших днів війни в Україні адміністрація президента США Джо Байдена попереджала китайський уряд про можливі наслідки будь-якої матеріальної підтримки путінського вторгнення.

Представники американської розвідки неодноразово заявляли, що не бачили доказів того, що Китай надавав зброю росії, але нещодавно США висловили стурбованість у зв'язку з доказами того, що державні китайські компанії продавали росії нелетальне обладнання — звинувачення, яке Пекін категорично заперечує.

Пекін давно наголошував, що прагне відігравати «конструктивну роль» у мирному врегулюванні конфлікту, і під час вересневої зустрічі путін визнав, що Пекін порушував «питання та побоювання» з приводу війни.

Проте Китай продовжує розширювати торгівлю зі своїм північним сусідом, вперше відкривши два постійні мости для полегшення торгівлі через ключову прикордонну річку і заробивши минулого року рекордні 1,28 трлн юанів (190 млрд доларів), згідно з опублікованими китайськими даними.

Це означає зростання приблизно на 30% порівняно з 2021 роком, частково завдяки тому, що китайські компанії скуповують нафту і вугілля зі знижкою, тоді як інші уряди відмовилися від російського палива, взявши на себе зростаючі ціни на енергоносії, щоб уникнути фінансування росії.