"Індекс  Біг Маку" чи "Індекс борщу"? Експерт пояснив, чи відображають "індекси" реальний стан економіки України

"Індекс Біг Маку" чи "Індекс борщу"? Експерт пояснив, чи відображають "індекси" реальний стан економіки України

Київ  •  УНН

6 серпня 2024, 13:04  •  40782 перегляди

Read in English

Економіст Ігор Гарбарук вважає, що "Індекс Біг Маку" не є показовим для України. Він пропонує орієнтуватися на "Індекс борщу", який краще відображає купівельну спроможність українців та економічну ситуацію в країні.

Нещодавно економічне видання The Economist підрахувало, що за "Індексом Біг Маку" передбачуваний обмінний курс в Україні становить 20,74 гривні до 1 долара, що говорить про недооцінку української гривні на 49,5%". Але чи варто орієнтувати на такий показник? УНН запитав в економіста.

The Economist, який веде так званий "Індекс Біг Маку", підрахував, що бургер-"бігмак", який продається в мережі McDonaldʼs в Україні коштує 118 гривень, тоді як у США - 5,69 доларів.

"За Індексом бігмака передбачуваний обмінний курс становить 20,74 гривні до 1 долара. Різниця між цим і фактичним обмінним курсом - 41,05 - говорить про недооцінку української гривні на 49,5%", - зазначено у матеріалі видання.

Водночас експерт Ігор Гарбарук зазначив, що не став би прив’язуватися до таких теоретичних речей як "Індекс Біг Маку". За його словами, українці та Уряд мають відслідковувати те, скільки коштує борщовий набір продуктів в Україні для українців, чи є в українців кошти, щоб цей набір купувати, забезпечувати свої сім’ї якісною продукцією, з якої готують їжу по доступній ціні.

"І саме на цьому суспільство, Уряд України має концентрувати свою увагу. Ми маємо думати про те, як має працювати українській бізнес, щоб забезпечити робочі місця, які забезпечують заробітну плату, це забезпечить податки", - каже Гарбарук.

Він розповів, що відповідно до тих даних, які, наприклад, декларує Науково-дослідницький інститут "Украгропромпродуктивність" в липні Індекс борщу, за їхніми оцінками, становив близько 120 гривень за 3 літри. Тобто за літр - це близько 30 гривень.

Через відключення світла в Україні зросли ціни на молочні продукти: що здорожчало найбільше 5 серпня 2024, 11:53 • 22003 перегляди

"І що вони сказали? Що в липні він на 10% дешевший, ніж було в червні. Відповідно, в червні було дорожче. Близько 33 гривень. Якщо ми візьмемо для статистики порівняння, то, наприклад, на кінець квітня, він був на рівні 29 гривень. Ми бачимо, що 30 гривень в липні, що 33 гривень в черні, що 29 гривень в квітні - він у нас рухається в межах такої інфляційної похибки відповідно до того, як інфляція працює. Але чому цікавий індекс, наприклад, борщу? Тому що він прив’язаний не до якоїсь примарної одиниці, яка називається "Біг Мак", а він прив’язаний до того набору продуктів, який росте на території України і він більш реально відповідає тим позиціям, які є", - додає Гарбарук.

Він наводить приклад, що, як зазначалося вище, The Economist підрахував, що українська валюта недооцінена на 49%, "то напевно, McDonald's і хотів би продавати свій бургер не за 118 гривень, а рівно в два рази дорожче, але він прекрасно розуміє, що є так званий паритет купівельної спроможності і як би він не хотів, він не продав би за цю суму і, відповідно, він прив’язується до того ринку, який є, і продає по тій ціні, яка можлива на сьогодні".

Не всі товари будуть дорожчати у найближчі місяці, але на 3-5% ціни можуть зрости - Мінагрополітики 3 серпня 2024, 09:55 • 30862 перегляди

"Ми ж прекрасно розуміємо, що у США значно більша заробітна плата, в Україні нижча, то відповідно постійні витрати, які є в США будуть значно більшими, в Україні меншими, то, відповідно, в Україні можуть тримати і нижчу ціну", - зазначає експерт.

Водночас експерт наголосив, що потрібно розуміти, що на Індекс борщового набору сильно впливає фактор сезонності, тому давати прогнози, скільки Індекс борщу буде становити через кілька місяців точно не можна.

"Ми прекрасно розуміємо, якщо в нас все достигає, то його багато, його потрібно розпродавати. Це абсолютно нормальна ситуація. Спека впливає, тому що не працюють холодильні установки, немає нормального кондиціонування, і відповідно продукти пропадають, а якщо продукти пропадають, то виробники вкладають це у вартість наступного продукту. Чим більше буде негативних факторів - тим дорожче буде продукція. Фактично всі ці фактори будуть впливати на бізнес, будуть негативно впливати на ціну, негативно впливати на самі підприємства. Я пропоную на рівні і суспільства, і Уряду працювати на те, щоб полегшити життя українських громадян на сьогодні. І знову ж таки поступово дивитися на питання, яке називається - ціноутворення на соціально важливу групу товарів", - резюмував Гарбарук.

Нагадаємо

НБУ прогнозує, що інфляція пришвидшиться, про що свідчать і попередні оцінки інфляції в липні, але вже в наступному році почне знижуватися.