Імовірне подорожчання хліба: що кажуть учасники ринку

Імовірне подорожчання хліба: що кажуть учасники ринку

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 08:09  •  24970 перегляди

Read in English

Виробники хліба в Україні попереджають про можливі перебої та подорожчання продукції на 15-20%. Причини: зростання цін на борошно на 50%, подорожчання інших складових та електроенергії.

Про ризики перебоїв з хлібом та можливе подорожчання днями заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів та директор компанії "Київ Хліб" Юрій Дученко. УНН зібрав для вас інформацію про ситуацію на ринку.

Деталі

За словами Дученка, у червні та липні основні виробники хліба в Україні спрацювали або в мінус, або в нуль.

"Ціни на борошно за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16-16,2 тисяч. Борошно у собівартості хліба - це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та ін. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15-20%. Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися, і в країні почнуться перебої з хлібом. Уже зараз низка підприємств на межі зупинки, дехто переходить на роботу в одну зміну", - каже Дученко.

За його словами, суттєве зростання цін на борошно пояснюється тим, що на внутрішньому ринку обмежена пропозиція зерна другого класу (а саме таке йде на борошно для хлібопекарської галузі). Багато продавців притримують зерно в очікуванні вигідніших цін.

Окрім того, борошномели несуть великі витрати через відключення електроенергії, хоча, наприклад, у хлібозаводів, які належать до критичної інфраструктури, перебої зі світлом у липні були мінімальними.

При цьому пекарі не можуть підвищувати ціни на хліб адекватно зростанню цін на сировину та збільшенню своїх витрат. У результаті виникають великі касові розриви, підприємства не можуть вчасно розраховуватися за своїми контрактним зобов'язанням.

Він також додав, що здорожчання продукції може очікувати на вже цього місяця, а перебої з хлібо-булочними продуктами, якщо не виправити ситуацію, може початися у вересні.

Науковиця Інституту аграрної економіки Світлана Черемісіна у коментарі 24 каналу розповіла, що протягом літа весь перелік продуктів переробки зернових культур зазнав незначного здорожчання.

При цьому хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку подорожчав до 46,46 гривні за кілограм (+1,3%), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку - до 37,09 гривні за кілограм (+0,9%), хліб житній - до 38,37 гривні за кілограм (+1,1%). Батон додав в ціні 1,5% - з 23,63 гривні за кілограм до 23,98 гривні за кілограм.

При цьому додає, що зростання вартості електроенергії підтримуватиме зростання цін.

"Здорожчання електроенергії суттєво вплине на цінову динаміку всього переліку хлібобулочних виробів. Окрім цього об'єктивного чинника на подорожчання продукції хлібопекарської галузі впливатиме зростання цін на сировинні складові виробничого процесу", - пояснила Черемісіна.

Слід додати, що з початку 2024 року закупівельні ціни на пшеницю 2-го класу зросли на 47,4% - з 5700 гривень за тонну до 8401 гривень за тонну, на пшеницю 3-го класу - на 37,6 % - до 8191 гривень за тонну. Ціни на жито збільшилися на 49,1% - з 3688 гривень за тонну до 5500 гривень за тонну. Борошно подорожчало на 2,5% - до 15,95 гривні за кілограм.