Ікарія - острів довгожителів: мешканка розповіла про секрети харчування остров'ян
Київ • УНН
Секрет надзвичайно довгого життя жителів грецького острова Ікарія криється в їхньому щоденному раціоні, багатому на квасолю, бобові, часник, цільне зерно, трави, горіхи, оливки, оливкову олію, морську сіль, мед, сухофрукти, йогурт і сири з козиного або овечого молока.
Ікарія, грецький острів, де люди живуть надзвичайно довго. Секрет остров'ян полягає зокрема в щоденному меню на острові. Американська журналістка і кулінар Діана Кочілас, чия сім'я походить з острова Ікарія, назвала продукти, які завжди їдять на острові, передає УНН з посиланням на CNBC.
Повідомляється, що 2009 року грецькі лікарі та дослідники виявили, що 13% ікарійців, які брали участь у їхньому дослідженні, були старшими за 80 років, порівняно з приблизно 1,5% світового населення і приблизно 4% у Північній Америці та Європі. Жителі острова мали в 10 разів більше шансів дожити до 100 років, ніж американці.
Діана Кочілас перерахувала місцеві продукти, які їдять місцеві довгожителі:
- Квасоля і бобові. Це одні з основоположних інгредієнтів ікарійського способу харчування. Доведено, що додавання їх у свій щоденний раціон харчування збільшує тривалість життя і може допомогти вам виключити м'ясо зі свого раціону.
- Часник. Це чудовий смаковий і корисний для здоров'я натуральний інгредієнт.
- Зерна. Цільнозернові продукти є невід'ємною частиною дієти Ікарії. Макаронні вироби, особливо макарони з цільної пшениці та безглютенові макарони з високим вмістом білка на основі бобів, такі як макарони з нуту і сочевиці.
- Трави. На Ікарії росте безліч трав, і більшість із нас можуть виростити кілька горщиків зі свіжими травами вдома, навіть якщо вони просто стоять на підвіконні.
- Горіхи. Горіхи є важливим інгредієнтом у багатьох традиційних рецептах місцевої грецької кухні. Вони ростуть в достатку по всій країні.
- Оливки. Вони були основним продуктом грецької дієти з доісторичних часів, і це одне з багатьох консервів, які Кочілас завжди тримає в запасі. У Греції їх традиційно їдять окремо або в салатах. Вона любить поєднувати їх з основними продуктами комори, такими як квасоля, макарони та інші крупи.
- Оливкова олія. Оливкова олія є визначальним продуктом середземноморської дієти й абсолютно необхідна в коморі. Багато переваг для здоров'я, пов'язаних із середземноморською дієтою і, як наслідок, дієтою Ікарії, пояснюються корисними властивостями оливкової олії. Кочілас використовує тільки олію першого віджиму, що означає, що вона нерафінована.
- Морська сіль. На Ікарії багато людей використовують морську сіль, яку збирають у невеликих природних соляних басейнах, що утворилися вздовж скелястого узбережжя острова протягом століть.
- Мед. Це один із моїх особистих фаворитів. Щоденне вживання меду - один із секретів довголіття остров'ян. Мед має антибактеріальні властивості, багатий на антиоксиданти, включно з флавоноїдами, і, на відміну від білого цукру або штучних підсолоджувачів, допомагає організму регулювати рівень цукру в крові.
- Сухофрукти. Інжир і родзинки - це два сухофрукти, які у Кочілас завжди під рукою, щоб використовувати їх у всіляких пікантних стравах, особливо в салатах і стравах з рису.
- Йогурт. Йогурт - це ферментований продукт, який протягом тисячоліть був частиною кулінарного мистецтва Східного Середземномор'я. Традиційний йогурт на острові Ікарія виробляється з козячого молока і має чудовий кислуватий смак і кремову текстуру.
- Фета і подібні сири. Майже весь сир, який ікарійці роблять і їдять, виробляється з козячого або овечого молока, наприклад фети. Більша частина його ферментується природним шляхом.