$42.180.00
49.230.00
Графіки відключень електроенергії

Експерт назвав АЧС однією із загроз розвитку світового свинарства

Київ • УНН

 • 10304 перегляди

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Україна має всі можливості, аби стати світовим лідером із виробництва свинини. Про це заявив експерт з Канади Саймон Грей, передає УНН із посиланням на асоціацію "Свинарі України".

Експерт назвав АЧС однією із загроз розвитку світового свинарства

Серед передумов для розвитку українського свинарства експерт назвав дешеву кормову сировину, населення, яке готове працювати в галузі, а також достатню кількість територій для будівництва нових свинокомплексів.

“Перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати населення планети, що зростає, а також заповнити "пробіли" у виробництві, спричинені вимогами до добробуту тварин та жорсткими екологічними нормами (ЄС). Відтак, свинину треба десь виробляти. В України, як держави, яка знаходиться у "зерновому поясі" Європи є для цього всі можливості. Як швидко це станеться — залежить від політичної та економічної стабільності в країні”, — сказав Грей.

Втім, сьогодні свинарство України та світу має 5 ключових викликів, з якими має боротися. Першим серед них експерт назвав африканську чуму свиней.

“Активне поширення хвороби вносить сум’яття та непевність у роботу операторів свинарської галузі. До всього, наразі не існує дієвої вакцини проти АЧС”, — пояснив Грей.

Другим викликом є брак кваліфікованих кадрів, зауважив експерт.

“Часто, різниця між середньостатистичним та найкращим господарством — значна, зокрема й через працівників. Відтак, є потреба покращувати кваліфікацію персоналу, адже від цього залежить успіх виробництва”, — вважає Грей.

Третій виклик — брак висококласної генетики.

“Багато ферм намагаються вирішувати генетичні питання своїми силами — запускають внутрішні програми тощо. Та всі вони значно менш ефективні ніж закупівля високоякісної генетики”, — сказав Грей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили про здорожчання сала

Четвертим та п’ятим викликом є лобіювання добробуту поголів’я та так звані м’ясні якості свинини, зауважив експерт.

“Регіони/країни, які встановили жорсткі правила щодо благополуччя с.-г. тварин, як правило, мають високу вартість виробництва такої продукції, але недостатньо споживачів, які готові платити більше за цей вид м’яса. Встановлення жорсткіших правил щодо добробуту "вилилося" у зниження виробництва свинини майже на 50%”, — пояснив він.

“Завоювати ринок із продуктом, якість якого "не дуже" — доволі складно”, — підсумував експерт.

Як писав УНН, АЧС вразила вже десять країн ЄС

В Україні ж хвороба не вщухає вже п’ять років поспіль. У минулому році на території нашої держави було зареєстровано близько 170 спалахів хвороби, в цьому — вже більше 120.

Збитки, які несуть українські фермери через поширення вірусу, обчислюються мільярдами гривень.

Фермерські громадські організації звинувачують владу в бездіяльності.

“Державою не ведеться ефективна робота по депопуляції диких свиней, як це, наприклад, робиться у наших сусідів — Естонії або Латвії ... Ще раз апелюю до Мінагрополітики перейти від слів до справи. У ситуації, що склалася потрібно реагувати максимально швидко і реалізувати державну стратегію подолання АЧС в Україні в найкоротші терміни”, — заявила з цього питання голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.