Держпереворот у Нігері: хунта заявила, що готова до переговорів

Держпереворот у Нігері: хунта заявила, що готова до переговорів

Київ  •  УНН

16 серпня 2023, 01:19  •  1258766 перегляди

КИЇВ. 16 серпня. УНН. Лідери-бунтівників у Нігері заявили про свою готовність до переговорів з метою врегулювання регіональної кризи, спричиненої військовим переворотом у країні. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі 

Ініціативи хунти про дипломатію пролунали після того, як США та росіязакликали до мирного вирішення ситуації.

Нігерійські бунтівники висловилися про готовність до переговорних процесів у вівторок.

Перед цим західні держави та демократичні африканські уряди закликали лідерів перевороту поновити на посаді поваленого президента Мохаммеда Базума, якого бунтівники утримували під вартою з 26 липня. Втім, хунта відмовилася від таких кроків і раніше відкидала спроби переговорів.

Довідково 

У Нігері охорона президента Базума наприкінці липня взяла його в заручники, та оголосила про повалення уряду, а керівник президентської гвардії Абдурахман Чіані проголосив себе новим лідером країни.

Країни Західної Африки (блок ECOWAS) 31 липня пригрозили бунтівникам вторгненням у разі, якщо ті не відпустять президента за 7 днів. Проте хунта їхню умову не виконала.

Військові у Нігері заявили, що притягнуть до відповідальності скинутого президента Мохамеда Базума за державну зраду через кілька годин після того, як група високопоставлених ісламських вчених заявила, що лідери перевороту в країні відкриті для дипломатії, щоб знайти рішення протистоянню з регіональним блоком Західної Африки.