Уряд затверджує Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року – Шмигаль

Уряд затверджує Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року – Шмигаль

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 10:22  •  26382 перегляди

Read in English

Кабмін схвалив документ про пілотні аукціони для виробників ВДЕ та Нацплан з відновлюваної енергетики до 2030 року. Мета - довести частку 'зеленої' енергетики до 27% у валовому кінцевому споживанні.

Кабінет Міністрів України схвалив документ, який ініціює пілотні аукціони для визначення квот підтримки виробників відновлювальних джерел енергії. Також було прийнято Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2030 року разом із детальним планом його реалізації.

Про це розповів Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

Деталі

Прем'єр-міністр повідомив, що в даний час тривають інтенсивні заходи з підготовки до зими, які включають відновлення всіх можливих об'єктів. Крім того, він зазначив, що ведеться активна робота над державними програмами, спрямованими на розвиток розподіленої генерації та збільшення частки відновлювальних джерел енергії. Ці заходи є важливою частиною Енергетичної стратегії країни та її прагнення до членства в Європейському Союзі.

Сьогодні Уряд ухвалює документ, яким впроваджує практику пілотних аукціонів щодо розподілу квот підтримки виробників ВДЕ. Йдеться про енергію сонця, вітру, біогазу, а також мікро- та малі гідроелектростанції

- каже Шмигаль.

Прем'єр-міністр зазначив, що наразі відбувається тестування системи "зелених" аукціонів, яка планується до повноцінного запуску у 2025 році. Він підкреслив, що потенційні інвестори отримають гарантовану підтримку, що сприятиме швидшій реалізації проектів у галузі відновлювальної енергетики та допоможе скоротити загальний дефіцит потужностей в енергосистемі.

Також сьогодні затверджуємо Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів на його виконання. Документ чітко корелюється з європейськими нормами та стандартами. Він спрямований на те, щоб до 2030 року довести частку "зеленої" енергетики у валовому кінцевому споживанні до 27%. План передбачає 38 заходів, прописує індикатори виконання та визначає відповідальних

- додав він.

Нагадаємо

Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою графіки відключення світла не будуть застосовуватися для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва.