У Повітряних силах розповіли, як в Румунії готують інфраструктуру для навчання пілотів на F-16

У Повітряних силах розповіли, як в Румунії готують інфраструктуру для навчання пілотів на F-16

Київ  •  УНН

8 листопада 2023, 05:56  •  173567 перегляди

КИЇВ. 7 листопада. УНН. У Румунії продовжується підготовка необхідної інфраструктури для навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Створюється, формується центр підготовки пілотів у Румунії. Для того, щоб він формувався, потрібно забезпечити базу, забезпечити її авіаційними симуляторами, авіаційними тренажерами, а також навчально-бойовими літаками F-16, тобто двомісними, які будуть складовою цього центру. Партнери послідовні і забезпечують цю країну цими засобами, формують всю необхідну інфраструктуру», - розповів Ігнат.

За його словами, Україна, яка прагне стати членом НАТО, також повинна буде створювати навчальні центри для пілотів на свої території.

«В Україні теж, вочевидь, будуть створені такі центри, можливо, не один, а декілька таких центрів, де будуть навчатися. Те, що вже надають літаки, тому що вінцем навчання є опанування пілотування, і для цього, щоб опанувати винищувач, потрібні пілоти з інструктором. Зараз партнери вже починають постачання цих літаків, для того, щоб українські пілоти, які навчаються і в США, і в Європі, могли через деякий час навчання й там (у Румунії – ред.)», - сказав Ігнат.

На запитання, чи українські пілоти максимально близькі до того, щоб сісти з інструктором в F-16, Ігнат відповів: «Максимально близькі. Це, можливо, не в Румунії відбудеться, а інших країнах, де зараз проходять підготовку перша та друга хвиля пілотів. Процес цей невпинний, льотчики навчаються постійно».

Доповнення

П'ять нідерландських винищувачів F-16 прямують до європейського навчального центру в Румунії. Літаки призначені для підготовки румунських і українських пілотів.

У Сполучених Штатах Америки вже розпочалась льотна підготовка українських пілотів на винищувачах F-16.

Щоб підготувати українських пілотів для управління винищувачами F-16, як повідомлялося, необхідно 5-9 місяців.