Свинина провокує цироз печінки так само швидко, як і алкоголь - учені
Київ • УНН
КИЇВ. 6 липня. УНН. Французькі вчені прийшли до висновку, що свинина має такий же негативний вплив на печінку людини, як і алкоголь, повідомляє УНН з посиланням на їхню доповідь.
Учені провели дослідження в декількох країнах і виявили, що кореляція між споживанням свинини і рівнем смертності від цирозу печінки дорівнює 0,40. Водночас кореляція між споживанням алкоголю і смертністю від цирозу печінки становить 0,64.
Вони вказали, що в країнах з низьким споживанням алкоголю кореляція між спиртним і цирозом печінки відсутня, що досить логічно. При цьому кореляція між цирозом печінки і свининою в вищевказаних країнах чимала.
"Аналогічний взаємозв'язок спостерігався в десяти провінціях Канади, де не було кореляції між смертністю від цирозу печінки і споживанням алкоголю, але була значуща кореляція між споживанням свинини і цирозом печінки", - говорять учені.
По темі
Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.
МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грамів у тиждень.
Довідка
Червоне м'ясо - усі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.