Лікар-дієтолог з США допомогла розібратися в порадах по холестерину, які збивають з пантелику
Київ • УНН
КИЇВ. 9 червня. УНН. Доктор медичних наук, американський дієтолог Джулія Зумпано розповіла, яким має бути співвідношення хорошого і поганого холестерину в раціоні дорослої здорової людини, передає УНН з посиланням на Cleveland Clinic.
Деталі
Експерт розвіяла міф про шкоду продуктів, які містять холестерин.
“Це безпечно, якщо в раціоні є холестерин. Але багато продуктів з високим вмістом холестерину також містять велику кількість насичених жирів, що менш безпечно”, — говорить дієтолог.
Зокрема, до продуктів з високим вмістом холестерину, які варто залишити в раціоні, відносяться яйця. Одне яйце містить близько 60% денної норми холестерину. Але в той же час яйце містить всього 8% денної норми насичених жирів.
“Яйця містять багато білка, мало калорій, вітаміни групи B, залізо і поживні речовини, які борються з хворобами”, — пояснила лікар.
Чимало холестерину містять деякі види молюсків. Зокрема, “багаті” на холестерин креветки. Однак, насичені жири в креветках практично відсутні, що робить продукт хорошим джерелом білка, вітамінів групи В і цинку, розповіла Зумпано.
“Але якщо у вас високий рівень холестерину, їжте ці продукти в обмеженій кількості. Дотримуйтеся щотижневого прийому чотирьох яєчних жовтків або двох порцій молюсків”, — рекомендує лікар.
Також дієтолог назвала перелік продуктів з високим вмістом холестерину, вживання які варто скоротити або замінити. До них відносяться, зокрема, незбиране молоко, масло, жирний йогурт і сир.
“Ці продукти містять багато насичених жирів. Зокрема, в сирі багато натрію.
Але щоб організм отримав необхідну кількість кальцію, раджу пити знежирене — 1% або 2% — молоко. Також, краще вживати знежирені йогурти, і обмежити кількість сиру приблизно до 3 шматочків на тиждень”, — коментує лікар.
Небезпечний холестерин містить оброблене м’ясо: бекон, ковбаси і хот-доги, які готують, як правило, з жирних шматків яловичини або свинини.
“Тут раджу обмежити споживання обробленого м’яса в цілому, через високий вміст натрію і низький вміст поживних речовин в ньому.
Замість цього вибирайте мінімально оброблені ковбаси, або м’ясні делікатеси з нежирної індички або курки”, — радить Зумпано.
Те ж саме стосується стейків з яловичини і свинини. Вживання такої їжі підвищує рівень холестерину в крові, що провокує розвиток серцевих захворювань.
“Корисний обмін: використовуйте 90% пісний яловичий фарш, нежирні шматки яловичини і зосередьтеся на джерелах тваринного білка з низьким вмістом жиру, таких як запечена без шкіри курка або пісний курячий фарш”, — говорить вона.
Щоб мінімізувати ризик розвитку серцевих захворювань варто також обмежити себе у вживанні смаженої їжі.
“Картопля фрі, смажене курча з шкірою і інші продукти, приготовлені у фритюрниці, містять велику кількість насичених жирів і холестерину.
Краще їжте запечену курку або індичку без шкіри, печену картоплю або смажену картоплю з невеликою кількістю оливкової олії. Спробуйте використовувати фритюрницю, щоб приготувати нежирну „смажену“ їжу”, — додала лікар.
Доповнення
Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.
МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м’яса до 500 грам в тиждень.
Довідка
Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.