Дієтолог пояснила, як краще готувати й вживати м'ясо

Дієтолог пояснила, як краще готувати й вживати м'ясо

Київ  •  УНН

7 січня 2019, 06:25 • 23699 перегляди

КИЇВ. 7 січня. УНН. Для кращого засвоєння м'яса його треба вживати в їжу із різноманітними якісними соусами, із великою кількістю овочів, краще – у меленому вигляді або у вигляді бульйону. Таку думку висловила дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.

"Якщо ви вживаєте м'ясну їжу, то допомагайте її кращому засвоєнню. Можна додавати різноманітні соуси – наприклад, соус "Ткемалі" чи хороший якісний кетчуп із якісних помідорів, чи це може бути бальзамічний оцет. М'ясо можна попередньо замаринувати – тоді воно буде краще засвоюватись", - зазначила експерт.

За її словами, м'ясо краще вживати із великою кількістю овочів, які сприяють швидкому насиченню організму. Крім того, краще засвоюється м'ясо і у меленому вигляді – у вигляді, наприклад, м'ясного рулету, а не стейку. Також краще відмовитись від шашликів, м'яса на грилі тощо.

Водночас, за її словами, велика кількість жирного м'яса та ще й у поєднанні із солодощами стають для вразливого після посту шлунку справжньою "бомбою".

Найкращим же способом споживання м'яса є м'ясний бульйон. Як пояснила О.Скіталінська, для того, щоб перетравити шматок м'яса, організму треба виділити певні ферменти, які разом із соляною кислотою будуть руйнувати ці пептидні зв’язки. Водночас в бульйоні м'ясні білки вже розкладені на амінокислоти, і для їх засвоєння не потрібно багато ферментів, тож перетравлення відбувається миттєво.

При цьому вона додала, що бульйон краще готувати на невеликому шматку м'яса птиці – курки чи індички, але не качки й не гуски. Водночас, за словами О.Скіталинської, відвари овочів у супі – це важливе джерело калію.

Нагадаємо, вживання великої кількості снеків може привести до невиправних проблем зі здоров'ям.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала кілька порад, як зробити новорічне меню українців кориснішим, розкритикувавши "важкі" салати з майонезом на святковому столі.

Дотримання середземноморської дієти може допомогти зменшити ризик розвитку злоякісних новоутворень молочної залози (раку молочної залози — ред.) на 40%.