ВМС Нідерландів випробовують надводні дрони USV90 для розмінування

ВМС Нідерландів випробовують надводні дрони USV90 для розмінування

Київ  •  УНН

19 липня 2024, 00:42  •  33855 перегляди

Read in English

Нідерланди тестують 9-метрові надводні дрони USV90 для транспортування та розвідки. Вони можуть перевозити менші дрони для виявлення мін, дозволяючи екіпажу залишатися на безпечній відстані.

Військово-морські сили Нідерландів почали випробування надводних дронів USV90. Про це повідомляє УНН з посиланням на міноборони Нідерландів.

Деталі

"Королівський флот активно випробовує перший надводний дрон. USV90 (Unmanned Surface Vehicle 90) — це 9-метровий дрон, який можна використовувати на воді. Він може транспортувати вантажі та людей, а також проводити розвідку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що USV90 функціонує як своєрідне водне таксі. Його також можна використовувати для перевезення інших менших (підводних) дронів.

Перші випробування проводитимуться фахівцями з підводного розмінування. Як припускають у Міноборони, USV90 можна використовувати для транспортування безпілотних апаратів меншого розміру з бази в район передбачуваного розташування мін або вибухівки для знешкодження. Екіпаж корабля, який виконує роль бази, зможе таким чином залишатися на безпечній відстані.

На початкових етапах випробування проводитимуться з екіпажем на борту. Потім USV90 керуватиметься віддалено і розгортатиметься в безпілотному режимі. У довгостроковій перспективі планується перевести їх на повністю автономний режим. Проєкт реалізується разом із Бельгією.

"Загроза морських мін залишається актуальною. Вони відносно дешеві у виробництві, їх легко встановити, наприклад для блокування морських портів. Крім того, на морському дні досі перебуває багато мін часів Другої світової війни. За оцінками, тільки в Північному морі все ще залишаються десятки тисяч мін. Вони все ще становлять небезпеку. Це навіть коштувало життя кільком рибалкам після того, як небезпечна знахідка потрапила в сіті", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у липні міністр оборони Нідерландів відвідав українське підприємство з виробництва дронів.

Reuters: Україна розробляє безпілотники на базі штучнго інтелекту18 липня 2024, 22:17 • 38739 переглядiв