Виробники інформуватимуть споживачів про наявність антибіотиків у м’ясі
Київ • УНН
КИЇВ. 17 лютого. УНН. Найближчим часом інформація про використанням антибіотиків українськими виробниками продукції тваринного походження стане відкритою. Про це у коментарі УНН розповів національний консультант (координатор проектів FAO/EBRD), голова громадської ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Віталій Башинський.
Він розповів, що сьогодні переважна більшість вітчизняних виробників продукції тваринного походження використовує антибіотики, навіть із профілактичною метою. Це не заборонено законом, однак найближчим часом ситуація може змінитися, додав фахівець.
“В Україні за рекомендацією ФАО розроблено законопроект про ветеринару медицину та благополуччя тварин. Після його прийняття застосування антимікробних засобів із профілактичною метою буде заборонено на рівні закону. І це буде той випадок, коли державний інспектор, користуючись нормою закону, зможе перевіряти використання підприємством антибіотиків з профілактичною метою. І у випадку порушень норм закону — притягувати до відповідальності первинного виробника продукції тваринного походження”, — розповів Башинський.
У переважній більшості країн світу використовувати антибіотики із профілактичною метою частково заборонено, продовжив фахівець.
“І у мене є таке відчуття, що з часом використання антимікробних засобів буде заборонене взагалі. Оскільки дуже важко передбачити, яким чином формується резистентність у мікроорганізмів саме до комбінованих ветеринарних препаратів”, — каже Башинський.
Експерт також розповів, що рік тому Європейський Союз зобов’язав Україну розробити та застосувати горизонтальне законодавство у сфері обмеження використання антимікробних засобів. Крім того, ЄС зобов’язав Україну впорядкувати процедури реєстрації та обігу ветеринарних препаратів — антимікробних засобів, антибіотиків, тощо.
“Тобто, зміни тільки починаються. Однак, успішні приклади зменшення профілактичного використання антибіотиків при виробництві продукції тваринного походження вже є”, — каже Башинський.
Він нагадав, що в Україні за підтримки ФАО та ЄБРР розроблено стандартну спеціальну операційну процедуру та добровільні вимоги для виробників продукції птахівництва.
На сьогоднішній день вже є чотири підприємства, які долучилися до тримісячного моніторингу, аби продемонструвати відсутність антибіотиків, це:
- ЗАТ “Миронівська птахофабрика” Групи МХП (Наша Ряба);
- ТОВ “Вінницька птахофабрика” Групи МХП (Наша Ряба);
- ЗАТ “Володимир-Волинська птахофабрика” (Епікур);
- ТОВ “Ясенсвіт” ГК “Ovostar Union”.
“Моніторинг дозволить незалежним аудиторам оцінити можливості невикористання антимікробних засобів при промисловому великотоварному виробництві м’яса птиці.
Тримісячний плановий моніторинг буде здійснено по п’яти матрицям, а саме: корми з годівниць, вода, вода із ванн охолодження, послід, м’ясо птиці. Дослідження будуть проводитися мінімум два рази за один цикл вирощування птиці, а його результати будуть опрацьовуватися у акредитованих лабораторіях поважної Держпродспоживслужби, яка у відповідності до стандартної операційної процедури”, — каже Башинський.
По завершенні моніторингу та аудиту вказані виробники м’яса птиці набудуть право маркувати свою продукцію на предмет відсутності антибіотиків, розповів фахівець.
“Маркування буде трьох видів: не використовуються антибіотики взагалі — не до батьківських стад, не до продуктивних; антибіотики, які не використовуються для продуктивних стад; антибіотики, які не використовуються з профілактичною метою.
Тобто, три рівні господарств, які будуть іти один за одним. У свою чергу споживач буде розуміти, яку продукцію він купує, відповідно до нанесеного маркування — одна зірочка, дві або три”, — інформує фахівець.