Голова МЗС Угорщини Сійярто запевняє, що спрощення в'їзду росіянам та білорусам "не становить ризику" безпеці для Шенгену

Голова МЗС Угорщини Сійярто запевняє, що спрощення в'їзду росіянам та білорусам "не становить ризику" безпеці для Шенгену

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 07:58  •  28518 перегляди

Read in English

Очільник МЗС Угорщини заявив, що включення росіян та білорусів у програму "національна карта" не становить ризику для Шенгенської зони. ЄС вимагає від Угорщини пояснень щодо цього рішення.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що включення Будапештом громадян росії та білорусі в програму "національна карта" "не становить жодного ризику для безпеки" з точки зору Шенгенської зони, пише УНН.

Деталі

"Правда полягає в тому, що включення громадян росії та білорусі в програму "національна карта" не становить жодного ризику для безпеки з точки зору Шенгенської зони, оскільки ці особи все одно повинні пройти комплексну перевірку для в'їзду та перебування в Угорщині", - написав Сійярто у Facebook напередодні.

При цьому голова МЗС Угорщини звинуватив "північноєвропейських та балтійських колег" у "продовженні кампанії брехні проти Угорщини".

Доповнення

Після візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до москви Будапешт включив громадян рф та білорусі до програми так званої "національної карти" - вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.

ЄС після цього виступив з вимогою до Угорщини відреагувати на побоювання, що рішення Будапешта пом'якшити візові правила для громадян росії та білорусі підвищує ризик шпигунства в блоці.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що згодна з побоюваннями і направила листа до Будапешта з проханням відповісти на список питань до 19 серпня.