Для половини українців дефіцит кадрів став проблемою

Для половини українців дефіцит кадрів став проблемою

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 14:35  •  12897 перегляди

Read in English

53% українців вважають брак кадрів проблемою, згідно з опитуванням Центру Разумкова. Серед інших проблем ринку праці - мобілізація, відтік кадрів за кордон та тінізація економічних відносин.

За даними соціологічного опитування Центру Разумкова, 53% респондентів в Україні вважають брак кадрів проблемою, тоді як 32% не зазначили наявність такої проблеми, пише УНН.

Порівняно з 2021 роком частка найманих працівників зменшилася з 49% до 41%, а частка непрацюючих збільшилася з 37% до 44%

- повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко під час презентації дослідження.

Згідно з дослідженням, 41,8% опитаних українців не мають наміру шукати роботу. Лише 4,5% готові працювати на будь-яких умовах, тоді як 16% згодні працювати тільки на власних умовах. Аналіз показує, що серед головних проблем ринку праці України, крім дефіциту кадрів, включають мобілізацію працівників - 73% , відтік кваліфікованих кадрів за кордон - 48%, тінізацію економічних відносин - 26%, і розрив між зарплатними очікуваннями кандидатів і фінансовими можливостями бізнесу - 22%.

Також 19% респондентів зазначили про проблеми з працевлаштуванням кандидатів старше 40 років.

Нові правила мобілізації мають значний вплив на всі галузі ринку праці, особливо у сферах, де переважають чоловічі кадри. Респонденти виділили ключові вимоги до робочих умов, включаючи гідну зарплату - 89%, додаткові соціальні пільги і бенефіти - 24%, та бронювання працівників - 24%. Втім, 53% опитаних вважають, що їхня зарплата не відображає зусилля та складність їхньої роботи.

Згідно з опитуванням, 70,9% працівників не мають наміру змінювати роботу, 17,2% прагнуть змінити місце праці, а 12% не визначилися. Щодо подолання дефіциту кадрів, 53% рекомендують перекваліфікацію та перерозподіл обов'язків, 52% запропонували програми для молодих спеціалістів та заходи для залучення українців з-за кордону. Для стимулювання повернення українців з-за кордону, 63% підтримують ідею введення спеціальних стимулів та преференцій, в той час як 17% виступили проти.

Міщенко зазначив, що в групі старших за 60 років 91% не працюють через вік, 2,5% стверджують, що не можуть знайти роботу через вік, хоча бажають працювати, і 4% не працюють через стан здоров'я. 0,6% опитаних готові працювати до віку 40-49 років, 15% до віку 50-59 років, а 29% до виходу на пенсію у 60 років. Крім того, 13% готові працювати до 65 років, 3% до 70 років, і 0,6% до 100 років. 20% вказали, що не можуть або не готові працювати, і стільки ж не змогли відповісти.

Довідка про опитування

Це результати соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова на початку червня цього року за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні. Опитування здійснювалося методом інтерв'ю віч-на-віч по всій території України, за винятком тих районів, де тривають активні бойові дії. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років.

Нагадаємо

Соціологічне дослідження Центру Разумкова, проведене за підтримки Фонду Конрада Аденауера показало, що все більше опитаних українців обирають офіційне працевлаштування та відчувають підвищення фінансової безпеки.