І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

Київ  •  УНН

29 червня 2017, 09:30  •  19616 перегляди

Важкі економічні умови, а також нестабільність на фінансовому ринку країни сприяють тому, що покупка нерухомості, це тепер не тільки вирішення своїх житлових питань, а й спосіб збереження грошей.

КИЇВ. 29 червня. УНН. На що варто звертати увагу при покупці первинної нерухомості, які документи повинні бути у забудовника, і що відбувається сьогодні на ринку нерухомості, в ексклюзивному інтерв'ю для порталу Address.ua, розповів Ігор Кушнір, глава правління, президент ПрАТ "ХК" Київміськбуд", повідомляє УНН.

- Київміськбуд - компанія, за плечима якої 62 роки старанної роботи на благо столиці, а саме 44,2 мільйона квадратних метрів житла, 649 дитячих садків, 345 загальноосвітніх шкіл і більше 200 великих комплексів охорони здоров'я. Розкажіть, будь ласка, що самого знаменного було у вашій практиці.

Найзнаменніше це те, що навіть в сьогоднішній ситуації нам вдається зберегти Київміськбуд на плаву. Більш того - розвивати компанію, збільшувати фінансові показники, платити місту дивіденди. Приблизно 80% столиці побудовано силами Київміськбуду. Компанія була і залишається першою, і надалі нічого не зміниться. Якщо брати з практичної точки зору, то за період кризи компанії вдалося не влізти в валютні кредити, погасити практично в 2 рази дебіторську заборгованість, не знизити темпи будівництва. Кожен день роботи Київміськбуду знаменний, тому що щохвилини на будівельних майданчиках виростають нові поверхи.

- Для більшості покупців "Київміськбуд" досить відома компанія. Розкажіть, в чому секрет такої впізнаваності та популярності. Великий досвід роботи на ринку - це не основний фактор довіри і популярності. Однозначно у вас ще є складові, які в сукупності призводять до такого результату.

Секрет в постійному і беззастережному виконанні своїх зобов'язань перед інвесторами. Люди бачать, що купивши в Київміськбуді, вони за будь-яких обставин отримають своє житло. Коли людина зіткнувся з ситуацією типу еліта-центр, його ніякими цінами нижче ринкових, знижками або іншими "пряниками" не заманиш. Він буде вірити тільки совісному виконанню. У квартирах, побудованих за роки існування Київміськбудом, живе приблизно 2 млн чоловік. Це і є найкращим підтвердженням стабільності роботи компанії.

- Компанія Київміськбуд пережила не одну загальнодержавну кризу. Чи вплинула на вас, на темпи будівництва, здачу об'єктів та на запуск нових проектів, "холодна" війна на Сході України? Як ви можете охарактеризувати сьогоднішній ринок первинної нерухомості в порівнянні з 2014 роком.

Події на Сході вплинули на всю країну в цілому. І було б неправдою сказати, що продажі Київміськбуду залишилися на колишніх докризових позиціях, коли провалилася економіка, потягнувши за собою і ринок нерухомості. Люди стали менше купувати, вибирати більш ретельно і перевіряти кожну букву. У кількісному вираженні продажі з 2014 року впали у всіх забудовників. Але Київміськбуду навіть за таких умов вдається відчувати себе добре завдяки нарощеному за роки роботи рівню довіри. А впровадження різних програм лояльності дозволяє по чуть-чуть повертати колишні обсяги вже зараз.

- Здорова конкуренція - запорука здорового ринку. Що Ви можете сказати про своїх конкурентів і їх поведінку? Розкажіть про Ваші методи конкуренції. Кого з конкурентів Ви можете порадити своїм друзям/знайомим?

Порадити - нікого. Не можу відповідати ні за жодну компанію, крім Київміськбуду. Зараз сформувалася основна маса забудовників, які займають більшу частину ринку. Ми всі між собою знайомі, підтримуємо стосунки. Конкуренція у нас абсолютно рівна, кожен "бере" покупця своїм. У Київміськбуду переваги безперечні: найбільший досвід роботи, надійність, повне виконання зобов'язань.

- Тільки на столичному ринку нерухомості зараз реалізується близько 300 житлових комплексів. Як правильно вибрати забудовника і об'єкт? На що потрібно звертати особливу увагу при виборі квартири? Як покупцеві не помилитися, при покупці квартири, адже часто це покупка всього його життя. Які обов'язкові питання повинен задати покупець забудовнику і відповідно що повинен почути у відповідь?

В першу чергу потрібно подивитися на вже реалізовані проекти. Чим їх більше, тим вище ймовірність, що і обраний людиною об'єкт буде доведений до розуму.

Перед покупкою потрібно запитати про документи на землю і дозволи на будівництво. Це першочергові речі, які повинні бути у законослухняного забудовника. Можна перевірити законність будівництва і на сайті містобудівного моніторингу КМДА. Крім того, не гнатися за низькою ціною і "гарячими" пропозиціями. Ціна повинна відповідати середній по ринку. Чим вона нижче - тим більша ймовірність, що щось не так. "В нуль" будувати ніхто не буде.

- Багато громадян не можуть дозволити собі придбати квартиру через високу вартість на житло. Як формуються ціни? Що відбувається з цінами на нерухомість в 2017 році? З огляду на ті витрати, які несе сьогодні забудовник, ціни будуть рости або залишаться на рівні минулого року? Як це відіб'ється на ринку?

60% ціни квадратного метра це вартість будматеріалів. З огляду на, що вони закуповуються за долари, подальше ціноутворення буде залежати саме від поведінки курсу, а так же інфляції.

Київміськбуд зацікавлений в тому, щоб якомога більша кількість людей могло придбати власне житло. Тому зараз ми впроваджуємо усілякі програми співпраці з банками, розстрочки. Вже працює іпотечне кредитування під 5% річних від Крісталбанка, і аналогічна програма з Украгазбанком під 7%. Існує розстрочка з 50% першим внеском і рівними виплатами до введення об'єкта в експлуатацію. На деякі об'єкти, як Манхеттен і Рибальський, існують окремі умови розстрочки, там непогані варіанти є. При повній оплаті на більшість будинків поширюється знижка до 20%, що теж цікаво.

В цілому, створені всі можливості для покупки власного житла. Залишається тільки прийти до відділу продажів і вибрати потрібну квартиру.

- Яким ви бачите ринок нерухомості Києва в найближчі роки? Які об'єкти зараз більш затребувані? Чи можна спрогнозувати зростання попиту економ, комфорт або бізнес класу? Наскільки збільшиться затоварення ринку?

Не знаєш що робити, зводь будинок. Ця фраза точно характеризує процеси, що відбуваються зараз на ринку. Будують всі, кому не лінь

Не думаю, що це триватиме ще довго, але якийсь час перетерпіти доведеться. А потім ринок буде укрупнюватися. Конкуренція досить жорстка, як і асортимент. Думаю, через кілька років дрібних просто не залишиться. З приводу попиту. Зараз в ходу однушки і двушки. Але це не означає, що не беруть великі метражі. Люди намагаються купити те, на що вистачає грошей, таким чином зберігши їх у нерухомості. Ось і виходить, що одні беруть 120 квадратів за стовідсотковою оплатою, а інші однушку на 40 кв м в іпотеку. Головне, що розуміють: надійніше сейфа, ніж нерухомість, на сьогоднішній день просто не існує.

- За останні 30 років Київ значнрозбудувався і змінився. Зараз в столиці спостерігається дефіцит вільної землі. У 2016 році було прийнято ряд змін до генплану розвитку Києва, одним з нововведень є рішення про Редевелопмент промислових зон столиці для розвитку нових житлових кварталів. Як ви ставитеся до цього рішення? Наскільки редевелопмент зможе вирішити проблему нестачі землі під житлову забудову, і чи вигідно забудовнику займатися редевелопмент промзон? Що може стати каменем спотикання?

Питання землі - взагалі самий проблемний з усіх, з якими сьогодні стикаються забудовники. Промзони вже давно слід винести за межі міста. А ці всі нелегальні стоянки, гаражі - вони займають багато місця при нульовій віддачі для міста. Тому їх забудова може стати логічним рішенням, зручним для всіх. Люди отримають нове якісне житло, будівельники - роботу, місто - відрахування в бюджет.

- У 2016 році на тлі зниження цін на вторинному ринку збільшилася конкуренція на вторинному ринку та первинки. Аналітичні дані з початку 2017 року, показують, що вторинний ринок продовжує "падіння" в ціні. Як це може позначитися на первинному ринку?

Глобально ніяк. Думаюча людина розуміє, що новобуд - це нові комунікації, енергозбереження, технології. Є можливість "прикрутити" батареї, а не платити по 3 тис. За опалення, вимушено відкриваючи кватирку через духоту. Нові труби, ліфти, сходові клітини, сучасні системи пожежної безпеки. Тільки на побутовому рівні новобуд в сотні разів краще будь-якої, навіть самої відремонтованої вторинки. А якщо економічні вигоди порахувати, то взагалі без варіантів!

- Що ви можете побажати собі, своїм колегам/конкурентам і покупцеві в найближчі роки?

Правильних рішень, перспектив і впевненості в завтрашньому дні. Щоб була можливість будувати довгострокові плани.

 

Новини по темi
І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

29 червня 2017, 09:30  •  19616 перегляди
Окупація Криму, якій сприяв В.Янукович, завдала більше трильйона гривень збитків – прокуратура

Окупація Криму, якій сприяв В.Янукович, завдала більше трильйона гривень збитків – прокуратура

29 червня 2017, 09:27  •  11475 перегляди
Столична прокуратура оскаржила розмір застави І.Гужві

Столична прокуратура оскаржила розмір застави І.Гужві

29 червня 2017, 09:27  •  10509 перегляди
Посол Угорщини у Кишиневі очолить Генконсульство на Закарпатті

Посол Угорщини у Кишиневі очолить Генконсульство на Закарпатті

29 червня 2017, 09:25  •  9693 перегляди
Рух тролейбусного маршруту №91Н у Києві зміниться 30-го червня

Рух тролейбусного маршруту №91Н у Києві зміниться 30-го червня

29 червня 2017, 09:23  •  8932 перегляди
Жінка-воїн АТО загинула під час "хлібного перемир’я"

Жінка-воїн АТО загинула під час "хлібного перемир’я"

29 червня 2017, 09:19  •  9487 перегляди
Росія заборонила пропуск осіб із документами “ЛДНР” — розвідка

Росія заборонила пропуск осіб із документами “ЛДНР” — розвідка

29 червня 2017, 09:13  •  14043 перегляди
На кордоні з Росією затримали авто з деталями для військової техніки

На кордоні з Росією затримали авто з деталями для військової техніки

29 червня 2017, 09:12  •  7759 перегляди
Минулої доби в зоні АТО загинув один український військовий

Минулої доби в зоні АТО загинув один український військовий

29 червня 2017, 09:05  •  7428 перегляди
Київське метро працюватиме довше в ніч на 1 і 2 липня

Київське метро працюватиме довше в ніч на 1 і 2 липня

29 червня 2017, 09:03  •  16636 перегляди

І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

.

Економіка • 29 червня 2017, 09:30  •  19616 перегляди
І.Кушнір: Питання землі - одне з найбільш проблемних, з якими сьогодні стикаються забудовники

Окупація Криму, якій сприяв В.Янукович, завдала більше трильйона гривень збитків – прокуратура

Окупація Росією Криму нанесла Україні збитки на суму більше одного трильйона гривень. Про це йдеться в обвинувальному акті щодо екс-президента України Віктора Януковича, передає УНН.

Політика • 29 червня 2017, 09:27  •  11475 перегляди
Окупація Криму, якій сприяв В.Янукович, завдала більше трильйона гривень збитків – прокуратура

Столична прокуратура оскаржила розмір застави І.Гужві

Прокуратура міста Києва оскаржила розмір застави, обраний керівнику інтернет-видання Ігорю Гужві, про це повідомили у прес-службі столичної прокуратури, інформує УНН.

Кримінал та НП • 29 червня 2017, 09:27  •  10509 перегляди
Столична прокуратура оскаржила розмір застави І.Гужві

Посол Угорщини у Кишиневі очолить Генконсульство на Закарпатті

Генеральне консульство Угорщини у м. Берегово на Закарпатті очолить нинішній посол Угорщини у Кишиневі (Молдова) Матяш Сіладі. Про це УНН повідомив теперішній Генконсул Угорщини у Берегові Ендре Саліпскі, який після семи років роботи на Закарпатті залишає свою посаду.

Політика • 29 червня 2017, 09:25  •  9693 перегляди
Посол Угорщини у Кишиневі очолить Генконсульство на Закарпатті

Рух тролейбусного маршруту №91Н у Києві зміниться 30-го червня

Маршрут руху столичних тролейбусів №91Н через ремонт контактної мережі по проспекту Маяковського на дільниці від вул. Сабурова до вул. Драйзера зміниться 30-го червня 2017 року з 1 год. до 5 год. Про це передає УНН з посиланням на прес-службу комунального підприємства "Київпастранс".

Київ • 29 червня 2017, 09:23  •  8932 перегляди
Рух тролейбусного маршруту №91Н у Києві зміниться 30-го червня

Жінка-воїн АТО загинула під час "хлібного перемир’я"

На Донбасі, 26 червня 2017 року, в зоні провдення АТО, під час виконання бойового завдання, загинула мешканка селища Окни Одеської області - Надія Морозова. Про це кореспонденту УНН повідомили в прес-службі Окнянської РДА.

Кримінал та НП • 29 червня 2017, 09:19  •  9487 перегляди
Жінка-воїн АТО загинула під час "хлібного перемир’я"

Росія заборонила пропуск осіб із документами “ЛДНР” — розвідка

Російська влада заборонила перетинати кордон особам із документами, виданими окупаційними адміністраціями так званих “ЛНР” та “ДНР”. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України, передає УНН.

Кримінал та НП • 29 червня 2017, 09:13  •  14043 перегляди
Росія заборонила пропуск осіб із документами “ЛДНР” — розвідка

На кордоні з Росією затримали авто з деталями для військової техніки

Прикордонники затримали на кордоні з Росією автомобіль, який перевозив бронескло, ймовірно, для військової техніки. Про це УНН повідомили у прес-службі ДПСУ.

Кримінал та НП • 29 червня 2017, 09:12  •  7759 перегляди
На кордоні з Росією затримали авто з деталями для військової техніки

Минулої доби в зоні АТО загинув один український військовий

Минулої доби один український військовий загинув в зоні проведення антитерористичної операції, ще четверо бійців отримали поранення та травмування. Про це під час брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 29 червня 2017, 09:05  •  7428 перегляди
Минулої доби в зоні АТО загинув один український військовий

Київське метро працюватиме довше в ніч на 1 і 2 липня

Столичне метро працюватиме на годину довше в ніч на 1 та 2 липня. Про це УНН повідомили у прес-службі київського метрополітену.

Київ • 29 червня 2017, 09:03  •  16636 перегляди
Київське метро працюватиме довше в ніч на 1 і 2 липня