prezydent-uhorshchyny-ne-pryiednaietsia-do-samitu-hrupy-9-v-ryzi-soiuznyky-obmirkovuiut-vykliuchennia-krainy-z-oboronnoho-klubu

Президент Угорщини не приєднається до саміту "групи 9" в Ризі: союзники обмірковують виключення країни з оборонного клубу

 • 23088 переглядiв

Президент Угорщини не візьме участь в саміті "Бухарестської дев'ятки" у Латвії. Союзники розглядають можливість виключення країни з оборонного клубу.

Президент Угорщини не буде присутній на зустрічі в так званому форматі "Бухарестської дев'ятки", яка пройде у вівторок в Ризі (Латвія). Оскільки Будапешт пропускає саміт у такому дипломатичному форматі, східноєвропейські союзники обговорюють питання про виключення Будапешта з клубу.

Пише УНН з посиланням на Reuters і Financial Times.

Деталі

Президент Угорщини Тамаш Шайок не буде присутній в Ризі на саміті "Бухарестської дев'ятки" - групи східноєвропейських країн-членів НАТО. "Угорщину представлятиме посол в Латвії", - заявили в канцелярії президента Латвії.

Угорщина перебуває у стадії розбіжностей з членами НАТО на східному фланзі, - насамперед через свою послідовно проросійську та антиукраїнську позицію. Уряд Віктора Орбана, якого на Заході вважають троянським конем росії, послідовно блокував допомогу Україні та санкції проти росії. Країни-члени "Бухарестської дев'ятки", що об'єднує східноєвропейських союзників по НАТО і ЄС, обговорили можливість виключення Угорщини з майбутніх зустрічей цього географічного оборонного клубу, пише FT.

Довідка

До "групи 9", створеної в 2015 році, входять Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Словаччина - колишні члени Радянського Союзу або Варшавського договору, а нині країни НАТО і ЄС. Їх лідери, міністри закордонних справ і оборони регулярно зустрічаються на самітах групи "Бухарестська дев'ятка" для координації своїх підходів до політики безпеки, зокрема до оборони східних кордонів.

В Швейцарии заявили, что на Саммит мира зарегистрировались 90 стран и организаций10.06.2024, 10:57

Лідери B9 зустрічаються в Ризі у вівторок, 11 червня. На сьогодні відомо, що Угорщина відмовляється схвалити проект декларації, за яким Інші країни дійшли згоди.

Доповнення

Обговорення питання про виключення Будапешта з B9 "дуже серйозно", сказав FT один з чиновників, додавши, що"ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі в останній раз".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг буде присутній на саміті в Ризі. Чиновник відвідає Будапешт наступного дня," щоб обговорити питання про вихід Угорщини з місії НАТО в Україні", - про це повідомив прем'єр-міністр Віктор Орбан державним ЗМІ Угорщини.

Председатель ВР примет участие в саммите глав парламентов Польши и стран Балтии: обсудят поддержку Украины10.06.2024, 14:24

Популярні

Новини по темі

На окупованій Луганщині вигоріло 7 тис. га лісу - ОВА

 • 21262 переглядiв