План перемоги України привітали очільники Міноборони низки країн НАТО

План перемоги України привітали очільники Міноборони низки країн НАТО

Київ  •  УНН

17 жовтня 2024, 11:55  •  8416 перегляди

Read in English

Очільники Міноборони Латвії, Литви, Британії, Естонії та Швеції підтримали План перемоги України. Вони закликали посилити підтримку Києва та прискорити рух України до членства в НАТО.

Міністри оборони Латвії, Литви, Великої Британії, Естонії та Швеції привітали План перемоги, представлений Президентом України Володимиром. Європейські чиновники закликали максимально посилити підтримку Києва й прискорити рух України до членства в Альянсі. Про це вони заявили спілкуючись з журналістами 17 жовтня перед зустріччю у Брюсселі, повідомляє УНН із посиланням на "Голос Америки".

Деталі

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що "ми підтримуємо План перемоги. Ми віримо, що Україна має перемогти країну-агресорку. Для всіх нас це важливо". Також він додав, що наразі необхідно обговорити деталі того, як Україна може найшвидше пройти свій "незворотній" шлях до членства в Альянсі.

Як вважає литовський міністр оборони Лаурінас Кашчунас, Україна має отримати запрошення до НАТО "зараз". "Я би надав (запрошення) - так, абсолютно", - сказав Кашчунас, відповідаючи на питання журналістів.

Він уточнив, що запрошення до членства в Альянсі не є тотожним членству, однак, робить процес вступу справді незворотнім.

"Запрошення є першим етапом, але це справжня незворотність, точка неповернення, - сказав Кашчунас. - Якщо хочете відштовхнути росіян від території НАТО, навіть від ідеї випробувати НАТО, найкращий спосіб зробити це — підтримувати Україну всіма засобами".

Міністр оборони Британії Джон Гілі заявив про необхідність посилити підтримку України найближчими місяцями. "Ми повинні зробити все можливе, щоб посилити нашу підтримку України в наступні тижні та місяці, чинити сильніший тиск на росію, щоб Україна змогла перемогти, тому що захист Європи починається в Україні", – сказав Гілі.

"Ми зобов’язані підтримувати їх стільки, скільки буде потрібно", — додав він.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив, що Естонія сподівається на дії та наступні кроки стосовно шляху України до членства в НАТО.

"Естонія завжди говорила, що єдиною реальною гарантією безпеки для України є членство в НАТО", - сказав Певкур.

За словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона, Стокгольм "вітає" "план перемоги" Зеленського й буде обговорювати його, однак наразі членство України в Альянсі не є можливим. Втім Швеція продовжить підтримувати Київ.

Доповнення

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна приєднається до Альянсу у майбутньому - як його 33-й або 34-й член. Про це він вказав перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі у четвер. 

Буде великою помилкою: Зеленський про, те, якщо партнери не підтримають План перемоги 17 жовтня 2024, 11:16 • 8689 переглядiв