initsiatyva-nimechchyny-shchodo-posylannia-protypovitrianoi-oborony-ukrainy-zaznaie-krakhu-politico

Ініціатива Німеччини щодо посилення протиповітряної оборони України зазнає краху - Politico

 • 45418 переглядiв

Ініціатива Німеччини щодо надання Україні систем протиповітряної оборони, включаючи заклик до союзників надати зенітні та протиракетні батареї Patriot, не отримала значної підтримки з боку країн-партнерів через високу вартість і небажання розлучатися з вкрай необхідними системами.

Німеччина відреагувала на заклик України збільшити кількість систем протиповітряної оборони, пообіцявши відправити кілька своїх власних систем і закликавши на допомогу інших союзників, але цю ініціативу мало хто підтримав. Про це пише Politico із посиланням на свої джерела, передає УНН

Деталі 

Наразі Берлін надав три з 11 батарей Patriot американського виробництва, а також понад 50 систем ППО малої дальності Gepard і ракет "повітря-повітря", здатних протистояти балістичним ракетам, бомбам і безпілотникам. 

Упродовж кількох тижнів високопоставлені німецькі політики - насамперед міністр закордонних справ Анналена Баербок і міністр оборони Борис Пісторіус - закликали союзників виконати свої зобов'язання щодо передачі Україні протиповітряних і протиракетних батарей Patriot. Але як повідомили виданню двоє людей, обізнаних з ходом переговорів, країни-партнери не бажають надсилати вкрай потрібні Україні батареї. 

Зеленський: для захисту Харкова потрібні дві системи Patriot16.05.24, 16:17

Хоча німецька ініціатива охоплює й альтернативні варіанти, як-от SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T або системи ППО С-300, саме Patriots, розроблені Raytheon, найбільш ефективні проти атак. 

"Немає європейського лідерства і єдності між головними дійовими особами", - сказав Ніко Ланге, колишній керівник апарату міністерства оборони Німеччини, а нині співробітник аналітичного центру CEPA. 

Однією з причин небажання відправляти Patriots є те, що вони дорогі - близько 1 мільярда доларів за одиницю - і кожна ракета-перехоплювач, яку вони запускають, коштує мільйони.

Дуда розповів, чому Польща не може передати Україні Patriot14.05.24, 15:43

Популярні

Новини по темі

По Харкову росіяни завдали щонайменше п'ять ударів - ОВА

 • 36053 переглядiв

У Харкові пролунали вибухи

 • 37003 переглядiв

Усик може зберегти пояс чемпіона світу до реваншу з Ф'юрі

 • 22187 переглядiв