ministry-nato-obhovoriat-stvorennia-fondu-v-100-miliardiv-yevro-dlia-ukrainy-nazvana-data-zasidannia

Міністри НАТО обговорять створення фонду в 100 мільярдів євро для України: названа дата засідання

 • 22967 переглядiв

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО обговорять створення фонду в 100 мільярдів євро для надання довгострокової військової підтримки Україні на своїй зустрічі в Празі 31 травня, напередодні липневого саміту НАТО у Вашингтоні.

Міністри закордонних справ країн НАТО, як очікується, детально обговорюватимуть пакет заходів підтримки України на зустрічі в Празі в п'ятницю (31 травня) перед липневим самітом Альянсу у Вашингтоні. Про це УНН повідомляє із посиланням на Euractiv

Деталі 

Минулого місяця представники НАТО запропонували створити фонд у розмірі 100 мільярдів євро для підтримки військових постачань на Україну і перевести координацію західної військової підтримки з формату Рамштайна під "крило" НАТО.

Спочатку пакет називався "місія НАТО", але, ймовірно, буде піддано змінам, щоб уникнути терміну "місія", який потенційно вводить в оману і який може означати операцію на місці в Україні - ідею, яку рішуче відкинули багато лідерів.

Зазначається, що створення такого фонду було спрямоване на захист довгострокової підтримки Києва від політичних змін в урядах країн НАТО.  Уряди в Європі можуть послідувати за небажанням Угорщини та Словаччини надавати підтримку Києву, а вибори в США можуть привести колишнього президента-республіканця Дональда Трампа назад у Білий дім, що може поставити під загрозу потік поставок зброї та іншого оборонного обладнання.

Кулеба про фонд НАТО на 100 млрд євро: у нинішній моделі фінансування шансів у цієї ініціативи нуль04.04.24, 21:14

Дипломати НАТО сподіваються, що зустріч у Празі цього тижня дасть змогу зміцнити позиції, щоб ухвалити рішення на саміті у Вашингтоні. Очікується, що лідери 32 країн ухвалять значний пакет допомоги Україні та обговорять бажання України вступити в Альянс.

Як розповіли Euractiv кілька дипломатів, перш ніж погодитися на створення фонду, міністрам НАТО доведеться відповісти на безліч складних запитань, включно з розміром внеску для всіх країн-членів і його використанням.

"Наразі не існує фонду в 100 мільярдів євро", - сказав один із дипломатів НАТО в інтерв'ю Euractiv, додавши, що ще належить з'ясувати, скільки кожен член НАТО внесе до фонду.

Неясно, чи буде розрахунок ґрунтуватися на ВВП країни або на її внесках до бюджету загальних витрат НАТО. 

Фон дер Ляйєн закликала підготуватися ЄС до можливої ​​війни27.05.24, 00:45

Згідно з першим варіантом, що більший ВВП, то більше грошей країна вносить, що ставить США далеко попереду інших, а Німеччину і Францію - далеко позаду. 

Естонія наполягала на тому, щоб союзники по НАТО виділяли Україні 0,25 % свого ВВП, щоб досягти суми близько 100 мільярдів євро.

Очікується, що міністри НАТО також висловлять свою думку щодо термінів дії фонду і щодо того, на що він витрачатиметься в плані оборонного обладнання. 

Досі західний військовий альянс не надавав прямої летальної підтримки Україні, побоюючись, що це втягне її в пряму війну проти росії. Однак відтоді тон НАТО змінився, пише видання.

Тепер 32 столиці НАТО розглядають можливість перенесення координації двосторонньої військової підтримки України в інституційні рамки НАТО - як на території України, так і за її межами.

Столтенберг: не маємо планів щодо розгортання військ НАТО в Україні27.05.24, 18:44

Популярні

Новини по темі

На фронті відбулося 120 бойових зіткнень - Генштаб

 • 20710 переглядiв

На Черкащині знищили ворожий дрон

 • 21150 переглядiв