baiden-vpershe-za-dva-misiatsi-zidzvonyvsia-z-netaniahu-zaklykav-do-dyplomatii-z-livanom-ta-zakhystu-tsyvilnykh

Байден вперше за два місяці зідзвонився з Нетаньягу: закликав до дипломатії з Ліваном та захисту цивільних

 • 7275 переглядiв

Президент США Джо Байден у середу закликав прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу знайти дипломатичне вирішення конфлікту в Лівані та звести до мінімуму жертви серед мирного населення під час ударів Ізраїлю по "Хезболлі", хоча попередні заклики до стриманості з боку США залишилися без відповіді. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

Президент США і прем'єр-міністр Ізраїлю зідзвонились вперше за два місяці після нового сплеску напруженості у відносинах між двома союзниками, поглибленого непорозумінням щодо підходу Ізраїлю до розширення конфлікту на Близькому Сході.

Розмова, яку Білий дім охарактеризував як "пряму" і "продуктивну", відбулася в той момент, коли офіційні особи США намагаються обмежити реакцію Ізраїлю на ракетний удар Ірану по країні минулого тижня і стримати його наземний наступ на півдні Лівану.

Байден заявив, що на місці Ізраїлю розглянув би альтернативи ударам по іранській нафті05.10.24, 09:31

Однак широко поширені сумніви щодо впливу Байдена на Нетаньягу після того, як ізраїльський прем'єр-міністр раз за разом ігнорував прохання Вашингтона про більш обмежені військові операції та більш активну дипломатичну взаємодію від моменту початку війни в Газі в жовтні 2023 року, пише Financial Times.

Ці побоювання посилилися останніми тижнями, коли ізраїльські військові різко посилили удари по "Хезболлі" в Лівані, прямо ігноруючи заклики Байдена до припинення вогню в регіоні на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку минулого місяця.

Згідно із заявою Білого дому, у середу в розмові з Нетаньяху Байден не закликав Ізраїль припинити всі військові операції в Лівані. Але він сказав прем'єр-міністру, що необхідна "дипломатична угода", щоб ліванські та ізраїльські цивільні особи повернулися до своїх домівок по обидва боки "блакитної лінії" - фактичного кордону між країнами. Він також закликав Ізраїль "звести до мінімуму шкоду цивільному населенню" в Лівані, особливо в столиці Бейруті.

Білий дім не повідомив, чи обговорювали два лідери майбутню відповідь Ізраїлю Ірану, хоча президент США застеріг ізраїльтян від ударів по ядерних об'єктах і енергетичній інфраструктурі.

Ізраїль заявив про ліквідацію очільника уряду ХАМАС у Газі03.10.24, 14:33

Але хоча Байден та інші високопоставлені американські чиновники неодноразово дратувалися й навіть обурювалися через небажання Нетаньягу дослухатися до їхніх порад, вони не бажали вносити будь-які серйозні зміни в політику США, щоб посилити тиск на Ізраїль - наприклад, запроваджувати ембарго на постачання зброї.

Останніми тижнями офіційні особи США визнали, що Ізраїль домігся, на їхню думку, тактичних успіхів у боротьбі з "Хезболлою" в Лівані після того, як убив її лідера Хасана Насраллу і завдав значної шкоди можливостям цього угруповання наносити удари по Ізраїлю.

Але Вашингтон також застерігає Ізраїль від надмірного захоплення, наполягаючи на тому, що необхідно повернутися до перемир'я.

Популярні

Новини по темі

Ураган "Мілтон" у США ослаб до першої категорії

 • 6936 переглядiв

Війська рф вночі обстріляли пошту в середмісті Херсона

 • 7938 переглядiв

Ракетний удар рф по Одещині забрав життя вже 7 людей

 • 8592 переглядiв

Зеленський сьогодні зустрінеться із Генсеком НАТО - Reuters

 • 10685 переглядiв

Атака рф на Кривий Ріг: в ОВА розповіли про наслідки

 • 9389 переглядiв