ukraintsi-kupuiut-nerukhomist-za-kordonom-naipopuliarnishi-napriamky-ta-mozhlyvosti-dlia-investoriv

Українці купують нерухомість за кордоном: найпопулярніші напрямки та можливості для інвесторів

 • 109932 переглядiв

Експерт назвала найпопулярніші напрямки для купівлі нерухомості за кордоном та можливості для інвесторів.

В умовах нестабільної економічної ситуації в Україні та бажання мати безпечне місце для відпочинку чи постійного проживання, українці, які мають для цього фінансові можливості, усе частіше інвестують у закордонну нерухомість. Найпопулярнішими напрямками для таких покупок, за словами експертів, є країни Середземноморського регіону, зокрема Туреччина, Іспанія, а також Болгарія та Хорватія, пише УНН.

"Купівля нерухомості за кордоном справді стала популярною серед людей, які мають значні заощадження, особливо в контексті нестабільної політичної та економічної ситуації", - зазначила співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

Зокрема, за даними експертів, найчастіше українці купують нерухомість в Туреччині та Іспанії. Причини очевидні: привабливий клімат, розвинена інфраструктура та відносно низькі ціни на житло. Міста на узбережжі Середземного моря пропонують широкий вибір апартаментів і вілл за різними цінами. Окрім того, процедура купівлі нерухомості, наприклад, у Туреччині для іноземців досить проста та швидка, що також сприяє популярності цього напрямку. Є можливості вкласти кошти в будинок, що будується, і таким чином зекономити, або ж придбати вже готове житло. Ціни на квартири тут стартують від 36 тис. євро.

Ціни на апартаменти в Іспанії дещо вищі, ніж у Туреччині, проте багато українців готові інвестувати у комфорт та можливість насолоджуватися іспанським стилем життя. Багато хто обирає цю країну для постійного проживання або як варіант для літнього відпочинку. Вартість готового житла тут стартує від 50 тис. євро.

Ще одним популярним напрямком серед українців є Болгарія. Чорноморське узбережжя пропонує доступні ціни на житло, а також значну кількість нових житлових комплексів з усіма необхідними зручностями. Сонячний берег, Золоті піски та Варна стали популярними місцями для інвестицій в нерухомість. Болгарія приваблює не тільки цінами, але й близькістю до України та можливістю швидкого доступу до купленого житла.

Рідше громадяни України інвестують в нерухомість в курортних містечках Португалії, Хорватії та на екзотичному Балі.

Придбання нерухомості за кордоном не лише забезпечує власнику місце для відпочинку, але й відкриває можливості для додаткового заробітку. Багато українців здають своє житло в оренду туристам, отримуючи стабільний дохід протягом року. Здача в оренду житла на морському узбережжі може бути особливо вигідною під час туристичного сезону, коли попит на оренду зростає.

Наприклад, на популярних українських сайтах можна знайти багато пропозицій оренди апартаментів в Туреччині.

"Якщо ви не проживаєте в країні постійно, можна скористатися послугами керуючих компаній, які візьмуть на себе пошук орендарів, збір орендної плати та обслуговування нерухомості", - порадила експерт з питань фінансів Олена Сосєдка.

У туристично привабливих регіонах, за її словами, можна здавати нерухомість подобово або на короткий термін, що може бути більш прибутковим, ніж довгострокова оренда.

Водночас Сосєдка наголосила, що важливо знати і дотримуватися місцевих законів і правил, що стосуються оренди нерухомості. Це включає реєстрацію договору оренди, податкові зобов'язання та дотримання прав орендарів.

Окрім курортних містечок, українці часто купують житло в Польщі та Чехії. Воно швидше слугує "запасним аеродромом" в умовах широкомасштабного вторгнення. А ці країни привабливі близьким до України розташуванням.

Попри привабливість інвестицій у закордонну нерухомість, важливо враховувати й можливі ризики, наприклад, законодавчі обмеження. Зокрема, у деяких країнах існують обмеження на купівлю нерухомості іноземцями або особливі податкові правила для нерезидентів. Наприклад, у Туреччині та Болгарії іноземцям дозволено купувати житло, але є обмеження на придбання земельних ділянок. В Іспанії та Хорватії процедури більш відкриті, але податки та збори можуть бути суттєвими. Перед покупкою варто детально ознайомитися з місцевим законодавством і, за необхідності, скористатися послугами юриста.

Не слід забувати й про можливі коливання валютного курсу, які можуть впливати на вартість нерухомості та доходи від оренди. Наприклад, якщо українська гривня ослабне щодо євро або долара, покупка нерухомості може стати дорожчою. Це варто враховувати при плануванні бюджету на покупку та утримання нерухомості.

Проте, інвестування у нерухомість за кордоном може мати й приємні бонуси, окрім додаткового пасивного доходу від здачі в оренду апартаментів. Наприклад, за словами Олени Сосєдки, у деяких країнах, зокрема Греції та Португалії, існує програма "золотої візи", яка дозволяє отримати посвідку на проживання за інвестиції у нерухомість.

Також, за її словами, українці інвестують у нерухомість Німеччини, адже це країна зі стійкою економікою та стабільним ринком нерухомості, особливо у великих містах, таких як Берлін і Мюнхен.

Канада, наприклад, пропонує стабільний ринок нерухомості та високу якість життя, особливо в таких містах, як Торонто і Ванкувер.

ОАЕ, зокрема Дубай і Абу-Дабі, за словами Сосєдки, пропонують швидкозростаючий ринок нерухомості, а також можливість отримання посвідки на проживання.

"Інвестиції в закордонну нерухомість можуть бути виправданим кроком для тих, хто шукає безпечні та стабільні варіанти вкладень, особливо в умовах нестабільної ситуації в Україні. Однак важливо ретельно досліджувати ринок, розуміти юридичні та фінансові аспекти, а також бути готовим до можливих ризиків. Консультація з міжнародними експертами з нерухомості та фінансовими консультантами може допомогти ухвалити більш зважене рішення", - резюмувала Сосєдка.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 26 липня: гривня продовжує зміцнюватись

 • 15804 переглядiв

Лідери картелю Сіналоа арештовані в США

 • 11844 переглядiв