halushchenko-obhovoryv-z-mahate-rozshyrennia-monitorynhu-pidstantsii-aes

Галущенко обговорив з МАГАТЕ розширення моніторингу підстанцій АЕС

 • 14970 переглядiв

Присутність інспекторів МАГАТЕ на ключових для АЕС підстанціях має важливе значення для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає УНН.

У межах 68-ої Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні міністр енергетики України Герман Галущенко обговорив з генеральним директором Міжнародного агентства з ядерної безпеки (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі практичні кроки для скорішого розширення моніторингових місій МАГАТЕ на всі високовольтні підстанції, які є об'єктами російських атак і від яких критично залежить безпечний режим роботи українських АЕС.

Галущенко подякував моніторинговій місії МАГАТЕ, яка за результатами останнього візиту в Україну Рафаеля Гроссі почала роботу на одній з електричних підстанцій, що має ключове значення для роботи АЕС і була пошкоджена внаслідок російської атаки.

"Атакуючи підстанції, критичні для АЕС, росіяни прагнуть досягнути блекауту атомних блоків і зупинити нашу атомну генерацію. Дякуємо МАГАТЕ за підтримку і розраховуємо якомога скорішого продовження моніторингових місій на таких об’єктах. Цей напрямок роботи агентства має важливе значення для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки", - зазначив міністр.

"росіяни створюють прямі загрози для ядерної та радіаційної безпеки" - Галущенко обговорив захист підстанцій АЕС із делегаціями США та ЄС в МАГАТЕ 17.09.24, 13:47

Гроссі підтвердив готовність МАГАТЕ продовжувати роботу таких місій і запевнив у тому, що агентство докладе максимум зусиль, аби уникнути блекаутів українських АЕС.

Галущенко закликав МАГАТЕ й надалі розширювати допомогу Україні шляхом оцінювання безпеки атомних і радіаційних об'єктів, документування експлуатаційних подій, наслідків потенційної та фактичної шкоди для безпеки атомних електростанцій та технологічно пов’язаної інфраструктури.

Окремої уваги під час зустрічі сторони приділили питанню будівництва енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС. МАГАТЕ висловило готовність у наданні технічної допомоги з реалізації цього проєкту, параметри якої наразі обговорюються.

У Відні розпочала роботу 68-ма Генеральна конференція МАГАТЕ: хто представляє Україну16.09.24, 15:17

Популярні

Новини по темі

KOZAK SYSTEM дасть великий сольний концерт у Києві: деталі

 • 14665 переглядiв