росія перевантажуватиме СПГ з судна на судно прямо у морі, щоб танкери могли обходити санкції - Reuters

росія перевантажуватиме СПГ з судна на судно прямо у морі, щоб танкери могли обходити санкції - Reuters

Київ  •  УНН

22 жовтня 2024, 18:24 • 19578 перегляди

Read in English

росія організовує перевалку СПГ з судна на судно в Баренцевому і Беринговому морях для обходу санкцій. Це дозволить вивільнити танкери льодового класу.

росія планує організувати перевалку зрідженого природного газу і газового конденсату з судна на судно в Баренцевому і Беринговому морях, щоб вивільнити більше танкерів льодового класу для свого найбільшого виробника СПГ, компанії "новатек" (NVTK.MM.). Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Зазначається, що "новатек", незважаючи на західні санкції, продовжує реалізацію проєкту "арктик СПГ 2".

Щоб вирішити проблему нестачі суден, здатних плавати в арктичних водах, росія планує розвантажувати свої вантажі на звичайні судна в морі, звільняючи їх для нових поставок.

Перший майданчик для перевалки з судна на судно буде створений біля бухти Чоша в Баренцевому морі для "обского амміака", дочірньої компанії "новатеку". Потім росія планує створити другий об'єкт з такою ж потужністю в бухті Креста в Беринговому морі.

Передачі - які відбуватимуться лише тоді, коли руху суден не перешкоджатиме лід - дозволять завантажувати 4,1 мільйона кубометрів СПГ і 1,4 мільйона кубометрів газового конденсату на рік на кожному об'єкті, йдеться в документі.

Зазначається, що "новатек" вже використовує таку ж схему для перевалки СПГ з судна на судно біля узбережжя мурманської області росії.

Додамо

Санкції обмежують доступ до танкерів, необхідних для транспортування СПГ Північним морським шляхом на азіатські ринки. А з березня 2025 року завантаження російського ЗПГ буде заборонено в портах ЄС.

Нагадаємо

росія створила тіньовий флот зі старих суден льодового класу, переданих невідомим компаніям, що базуються в Дубаї, для транспортування скрапленого природного газу по всьому світу в обхід західних санкцій.

Велика Британія вже запровадила санкції проти 18 російських нафтових танкерів і 4 танкерів для СПГ. Це "найбільші санкції проти тіньового флоту путіна", які мають на меті підірвати доходи рф від енергоносіїв.

МЗС України закликає партнерів заблокувати тіньовий флот рф 15 жовтня 2024, 17:34 • 19269 переглядiв