ХАМАС призначив нового політичного лідера замість Ханії: хто ним став

ХАМАС призначив нового політичного лідера замість Ханії: хто ним став

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 05:54  •  13242 перегляди

Read in English

ХАМАС одноголосно обрав Ях'ю Сінвара головою політбюро замість убитого Ісмаїла Ханії. Сінвар вважається екстремістом і підозрюється в організації терактів 7 жовтня 2023 року.

Керівництво ХАМАС одноголосно обрало Ях'ю Сінвара головою політичного бюро угруповання, змінивши на цій посаді Ісмаїла Ханію, убитого минулого тижня в Тегерані. Про це повідомляє BBC із посиланням на представника ХАМАС, передає УНН

Деталі

Протягом двох днів у Досі на інтенсивних зустрічах за участю провідних діячів Хамаса обговорювалися варіанти наступного лідера угруповання.

Обговорювали безліч сценаріїв, але зрештою було висунуто лише два імені: Ях'я Сінвар і Мохаммед Хасан Дарвіш, тіньова фігура, яка очолює Генеральну раду шури - орган, який обирає політбюро ХАМАС.

Рада одноголосно проголосувала за вибір Сінвара, що один із представників ХАМАС назвав "посланням непокори Ізраїлю".

"Вони вбили Ханію, гнучку людину, яка була відкрита для рішень. Тепер їм доведеться мати справу з Сінваром і військовим керівництвом", - сказав чиновник.

Яхья Сінвар, з іншого боку, вважається одним із найбільш екстремістських діячів ХАМАС.

Президент Ірану на зустрічі з шойгу пообіцяв відповісти Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАС6 серпня 2024, 06:24 • 19265 переглядiв

Наразі Сінвар очолює список найбільш розшукуваних в Ізраїлі. Ізраїльські служби безпеки вважають, що він керував плануванням і здійсненням терактів 7 жовтня 2023 року, унаслідок яких загинуло більше ніж 1200 людей, а 251 особу було захоплено в Газі як заручників.

"Призначення заклятого терориста Ях'ї Сінвара новим лідером ХАМАС замість Ісмаїла Ханії - ще одна вагома причина для його якнайшвидшого усунення і стирання з лиця Землі цієї мерзенної організації", - заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац у своїй заяві на сайті X.

Яхья Сінвар - терорист, відповідальний за найжорстокіший теракт в історії", - заявив представник Армії оборони Ізраїлю контр-адмірал Даніель Хагарі в інтерв'ю саудівському новинному каналу "Аль-Арабія".

Сінвар не з'являвся на публіці з моменту терактів у жовтні і, як вважають, ховається "на 10 поверхах під землею" в Газі, заявив у червні держсекретар США Ентоні Блінкен.

Зазначається, що з 2017 року Сінвар був лідером угруповання в Секторі Газа.

 Наприкінці 1980-х років заснував службу безпеки ХАМАС, відому як Majd. Більшу частину свого життя він провів в ізраїльських в'язницях. США внесли Сінвара до свого чорного списку "міжнародних терористів".

Канада евакуює дипломатів з Ізраїлю через загрозу іранської атаки6 серпня 2024, 20:07 • 30767 переглядiв