FT: США закликали Туреччину припинити експорт до росії товарів військового призначення

FT: США закликали Туреччину припинити експорт до росії товарів військового призначення

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 11:42  •  12520 перегляди

Read in English

Білий дім закликав Туреччину припинити експорт американських товарів до Росії, що можуть використовуватися у військових цілях. США погрожують наслідками, якщо Анкара не вживе заходів для припинення незаконної торгівлі.

Білий дім попередив Туреччину про "наслідки" посилення співпраці з рф та закликав Анкару припинити експорт до Росії американських товарів, що можуть використовуватися для виробництва військового обладнання. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

Зокрема, помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод нещодавно зустрівся з турецькими офіційними особами в Анкарі й Стамбулі з метою припинення незаконної торгівлі.

Як зауважили у виданні, посадовець активно працює над тим, щоб чутливі технології не потрапили до рук противників США.

Під час зустрічі з турецькими колегами Аксельрод попередив, що їхня країна повинна докласти більше зусиль, аби приборкати торгівлю чипами американського походження та іншими деталями, важливими для російської військової машини.

Нам потрібна Туреччина, щоб допомогти зупинити незаконний потік американських технологій до Росії. Ми повинні побачити прогрес, і швидко, з боку турецької влади й промисловості, інакше у нас не буде іншого вибору, окрім як створити наслідки для тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю

- заявив Аксельрод в інтерв'ю Financial Times.

Зазначається, що Вашингтон занепокоєний тим, що Туреччина стала ключовим центром, через який електроніка західного виробництва, зокрема процесори, карти пам'яті та підсилювачі, потрапляє в російські ракети та безпілотники всупереч експортному контролю.

У Вашингтоні заявили про занепокоєння через посилення співпраці росії та Китаю26 липня 2024, 06:48 • 15852 перегляди

Верстати є ще однією важливою сферою, що викликає занепокоєння.

За словами представника Міністерства торгівлі США, Туреччина є другим у світі після Китаю джерелом пріоритетних товарів американського походження, що відправляються до рф.

Аксельрод заявив турецькому уряду, що ця торгівля є "нагальною проблемою", закликавши Анкару прийняти та забезпечити дотримання заборони на транзит товарів, які контролюються США, до росії. За його словами, Москва намагається використати торговельну політику Туреччини для отримання доступу до американських деталей.

У FT підкреслюють, що Міністерство торгівлі Штатів уже додало 18 турецьких компаній до свого "списку суб'єктів" у зв'язку з цією торгівлею: тепер американські компанії повинні отримувати ліцензії на продаж чутливих деталей для фірм зі списку.

Це буде продовжуватися доти, доки не буде досягнуто прогресу

- попередив представник Міністерства торгівлі США.

Окрім того, Міністерство фінансів Штатів окремо запровадило санкції проти багатьох турецьких компаній за поставки для російського військово-промислового комплексу.

Доповнення

Видання наголошує, що Експорт із Туреччини пріоритетних товарів військового призначення, відправлених до Росії або до підозрюваних "посередників" Москви, таких як Азербайджан і Казахстан, стрімко зріс з початку війни.

Через загрозу санкцій США експорт з Туреччини до рф впав майже на 30% - росЗМІ31 липня 2024, 16:55 • 23890 переглядiв

З підрахунками FT на основі даних турецької митниці за перші шість місяців цього року він склав 85 мільйонів доларів, що значно перевищує 27 мільйонів доларів за аналогічний період 2022 року.

А втім, турецький експорт товарів військового призначення, схоже, дещо знизився порівняно з максимумом, досягнутим у 2023 році.

Міністерство фінансів США пов'язує це падіння з розпорядженням адміністрації президента Джо Байдена, яке дозволяє йому розглядати будь-яку іноземну фінансову компанію, що веде операції з підсанкційними російськими фірмами, як таку, що безпосередньо співпрацює з військово-промисловою базою рф.

(...) рішення Туреччини зберегти міцні торговельні зв'язки з рф затьмарило відносини між Анкарою й Вашингтоном — союзниками по НАТО

- підсумовує Financial Times.

Нагадаємо

Китайські компанії експортують військове обладнання для білоруських компаній, які перебувають під санкціями Європи та США. Своєю чергою білоруські підприємці мають тісні зв'язки з росією.

Турецькі банки почали закривати рахунки російським компаніям1 лютого 2024, 10:29 • 113868 переглядiв