eksport-zernovykh-zris-u-zviazku-z-aktyvizatsiieiu-borotby-z-vyvezenniam-zerna-v-siru-i-roboty-zernovoho-korydoru-ekspert

Експорт зернових зріс у зв'язку з активізацією боротьби з вивезенням зерна "в сіру" і роботи зернового коридору - експерт

 • 101957 переглядiв

У 2023-2024 маркетинговому році офіційна статистика експорту зерна з України покращилася завдяки діючому зерновому коридору та зниженню експорту "сірої" продукції. Загальний обсяг експорту збільшився на 3% порівняно з попереднім періодом, зокрема експорт пшениці зріс на 10%, а експорт кукурудзи знизився на 275 000 тонн.

Офіційна статистика експорту зернових покращилася у 2023-2024 маркетинговому році, оскільки запрацював зерновий коридор і скоротився сірий експорт. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив заступник голови Всеукраїнського аграрного союзу Денис Марчук.

За даними Мінагрополітики, у 2023-2024 маркетинговому році Україна експортувала понад 49,7 млн тонн зернових і бобових культур, що на 3% більше порівняно з попереднім періодом, водночас експорт пшениці зріс на 10%, водночас експорт кукурудзи скоротився на 275 000 тонн.

Зростання (експорту - ред.) тому, що море стало активніше працювати, зокрема експорт пішов. Тому що, якщо дивитися на аналоги, порівняно з минулим сезоном, коли працював зерновий коридор і було гальмування - воно призвело до простою. Зараз фактично за квітень-травень ми дуже хороші результати показали, близько 11 млн тонн вивезли, продали

- зазначив Марчук.

Крім того, за його словами, на збільшення показників експорту також вплинула боротьба з вивезенням не задокументованого зерна.

Що стосується боротьби з сірим експортом - це теж факт, тому що якщо дивитися станом на листопад, то обсяг сірого ринку був близько 30%. Станом на сьогоднішній день він зменшився до 18%"

- пояснив Марчук.

Він додав, що закон, підписаний Президентом України Володимиром Зеленським, має посилити боротьбу із сірим експортом.

Тому всі ці речі, які робляться, зокрема й завдяки ЗСУ коридор працює, завдяки боротьбі зі схемами, які не дають змоги купувати (зерно - ред.) за готівку та якимось чином не повертати валютну виручку, - це все в сукупності дає показники, які приводять до покращення офіційної статистики щодо експорту української продукції..

- резюмував Марчук

Нагадаємо

Раніше стало відомо, що Бюро економічної безпеки розслідує кілька кримінальних проваджень, що стосуються сірого експорту зерна. За даними правоохоронців, найпоширенішою схемою такого ухилення від сплати податків на десятки мільйонів гривень є купівля зерна, що не має документів про походження, за готівку та подальше його вивезення за кордон за допомогою реквізитів "ризикових" або підставних компаній.

Одним із яскравих прикладів сірого експорту є кримінальні справи, які стосуються сірого експорту із зернового терміналу "Олімпекс" у 2021-2023 роках, коли ним активно керували одеські бізнесмени Сергій Гроза та Володимир Науменко.

Зокрема, у січні 2021 року правоохоронців зацікавила низка компаній, які займаються експортом зерна і пов'язані з агрохолдингом GNT Group Сергія Грози та Володимира Науменка. ТОВ "Ферко", ТОВ "Металзюкрайн Корп ЛТД", ТОВ "Зерновий Перевантажувальний Комплекс "Інзерноекспорт" та підприємство "Вторметекспорт", що належать до GNT Group, активно використовували реквізити "ризикових" підприємств для проведення експортних операцій. Під час розслідування територіальне управління БЕБ в Одеській області виявило щонайменше три таких "ризикових" підприємства: ТОВ "АУТСТАФФ 19", ТОВ "АЛІСЕНТА ТРЕЙД" та ТОВ "СОЛТЕК ПРОДАКТ". Крім того, слідство встановило, що експортоване зерно зберігалося, зокрема, на складах ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", яке теж підконтрольне Грозі та Науменку.

За результатами розслідування правоохоронці виявили, що жодне зі згаданих "ризикових" підприємств не має підтверджень придбання зернових, які планувалося експортувати, - а це понад 2 тисячі тонн кукурудзи, ячменю, пшениці (це тільки те, що було виявлено правоохоронцями під час обшуків). Крім того, всі ці підприємства порушували вимоги фінансової та податкової звітності, демонстрували нульову прибутковість, занижували податок на прибуток.

Лише в межах цього кримінального провадження, за підрахунками правоохоронців, компанії Грози та Науменка завдали державі збитків на суму майже 37,5 млн грн. При цьому експортером "сірих" зернових було ТОВ "Агірос", що належить відомому контрабандисту Вадиму Альперіну, проти якого РНБО запровадила санкції 2021 року і якого позбавили українського громадянства. А відвантажувала ці зернові, за даними ЗМІ, ще одна підконтрольна Грозі та Науменку компанія "Аттолло Гранум". 

Наразі це кримінальне провадження ще розслідується.

Ще одне кримінальне провадження, у якому фігурує компанія Грози та Науменка ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл", розслідує територіальне управління БЕБ міста Києва. Воно відкрите роком пізніше, у 2022-му, проте також стосується "сірого" експорту зернових.

Справу розслідують за статтями про ухилення від сплати податків, підробку документів для державних реєстрів, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом і незаконне поводження зі зброєю або боєприпасами.

Схема, за якою діяла компанія Грози і Науменка, ідентична тій, що використовувалася раніше, відрізняються лише назви фіктивних компаній, та й то не всі. У ній, зокрема, фігурує згадане вже в іншому кримінальному провадженні ТОВ "АУТСТАФФ 19". 

Крім цієї компанії вони також використовували "ризикові" підприємства "ЕКСПРЕС ВСІ" та "АГРОТРАНС-ГРУП". З їхньою допомогою, за даними слідства, з терміналу зникло щонайменше 40 тис. т зернових та олійних у 2023 році.  

Крім того, детективи БЕБ вважають, що злочинна діяльність, пов'язана з ухиленням від сплати податків шляхом сірого експорту зернових, на терміналі "Олімпекс" триває.

Популярні

Новини по темі