У Мінкульті прокоментували незаконне знесення у центрі Києва садиби Зеленських

У Мінкульті прокоментували незаконне знесення у центрі Києва садиби Зеленських

Київ  •  УНН

20 липня 2024, 19:31  •  10356 перегляди

Read in English

У Києві почали незаконно зносити садибу Зеленських, яка є значною історичною будівлею. Мінкульт не надавав дозволів на демонтаж і закликає правоохоронців звернути увагу на спробу знищення історичної забудови.

Садибу Зеленських у центрі Києва на вулиці Кониського почали незаконно зносити. Наразі будинок не має юридичного статусу пам’ятки чи "щойно виявленого об’єкта культурної спадщини", проте цей будинок розташований в історичному ареалі міста і визнаний значною історичною будівлею під назвою "Садибний житловий будинок" другої половини ХІХ ст, повідомив Мінкульт, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що до Міністерства не надходило жодних проєктних пропозицій стосовно цієї будівлі, відтак МКІП не надавало жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції будівлі, ані щодо її демонтажу.

Найдієвішим способом захисту історичної забудови є надання їй статусу пам’ятки. Це передбачає попереднє проведення наукових досліджень  і виготовлення облікової документації для подання в органи охорони культурної спадщини.

Таке подання від ГО "Спадщина Київ" було зареєстроване в МКІП 19 липня – в день, коли будівельна техніка почала зносити будинок.

Ми плануємо здійснити всі передбачені законодавством заходи реагування, а також закликаємо правоохоронні органи невідкладно звернути увагу на спробу знищення значної історичної забудови. Ми готові до співпраці з метою притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства осіб.

повідомили у Мінкульті. 

Підкреслюється, що руйнування історичної забудови – цинічне порушення пам’яткоохоронного і містобудівного законодавства та Державних будівельних норм. Це злочин проти нашої спадщини і культури.

Історичному ареалу Львова загрожує небезпека – Мінкульт18 липня 2024, 19:12 • 19588 переглядiв