ukenru
yakscho-rosiya-vdastsya-do-povnomasshtabnoyi-agresiyi-proti-ukrayini-vona-pochne-ne-z-morya-komanduvach-vms

Якщо Росія вдасться до повномасштабної агресії проти України, вона почне не з моря - командувач ВМС

 • 29034 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. У разі, якщо Росія все ж вирішить вдатись до повномасштабної агресії проти України, вона почне з повітряної операції, а також наземної. Таку думку висловив командувач Військово-морських сил Збройних сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа під час виступу на форумі “Україна 30. Безпека країни”, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Що стосується ризиків вторгнення з моря, то, звичайно, вони існують, але ми вважаємо це випадком повномасштабної агресії, якщо все ж таки Росія буде намагатись це зробити, ми припускаємо такі ризики. Але з початку агресії, якщо буде таке рішення прийняте РФ, то вона, звичайно, почнеться з повітряної операції, наземної, і висадка морського десанту буде вже як підтримуючий захід вторгнення”, — сказав контрадмірал.

Деталі

З його слів, щоб захистити Україну з моря, потрібно розвивати певні роди військово-морських сил, зокрема щодо формування берегових ракетних артилерійський військ ВМС, яке почалось поточного року.

Що було раніше

Минулого тижня провідні американські ЗМІ припустили, що наступна конфронтація Росії і України може відбутися в Чорному морі.

Контекст

Україна наприкінці березня вказала на посилення російського військового контингенту уздовж кордону з Україною. Такі дії РФ викликали занепокоєння Заходу і НАТО. За даними керівництва ЄС та України, Росія розмістила біля кордонів України і в окупованому Криму понад 100 тисяч військовослужбовців. Російський міністр оборони Сергій Шойгу пояснив концентрацію військовослужбовців в цих областях “контрольними перевірками”. 22 квітня Міноборони Росії провело в окупованому Криму “міжвидові навчання”, які відвідав Шойгу. Потім, 22 квітня, Москва оголосила про відведення військ. 

Водночас Російська Федерація оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в районі Керченської протоки, яка з'єднує це море з Азовським, для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Захід реагував на це критично.

При цьому, за даними британських ЗМІ, у травні два кораблі ВМС Великої Британії відправляться в Чорне море - це було оголошено на тлі недавнього зростання напруженості між Росією і Україною. США раніше відмовилися відправляти сюди два кораблі, захід яких був запланований на кінець квітня - початок травня. Згодом США відправили сюди патрульний катер, А Франція - патрульний корабель

Тим часом, за повідомленням російських ЗМІ, російські військові заявили, що після навчань в окупованому Криму залишили в Чорному морі два великі десантні кораблі Північного флоту РФ — "Александр Отраковский" і "Кондопога".

Що стосується російського військового контингенту, то, за повідомленнями ЗМІ, наразі на кордоні залишилося близько 80 тис. осіб.

За словами міністра оборони України Андрія Тарана, Росія дуже повільно відводить війська від кордону з Україною, на сьогодні можна говорити про відведення лише 4 тисяч військових з цієї ділянки.

Українські Національні Новини

Політика