60-litakiv-2-tys-viiskovykh-nato-rozpochalo-shchorichni-yaderni-navchannia

60 літаків, 2 тис. військових: НАТО розпочало щорічні ядерні навчання

 • 10045 переглядiв

Протягом двох тижнів з 14 жовтня триватимуть щорічні військові навчання НАТО з захисту країн-учасниць, під час яких відпрацьовуватимуть застосування ядерної зброї, пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Участь у навчаннях Steadfast Noon ("Стійкий полудень"), за інформацією зі штаб-квартири НАТО в Брюсселі, візьмуть участь близько двох тисяч військовослужбовців, дислокованих на восьми європейських авіаційних базах.

НАТО з понеділка починає ядерні навчання на тлі погроз путіна10.10.24, 14:47

Під час повітряних маневрів, як повідомляється, буде задіяно понад 60 літаків із 13 країн НАТО, серед яких сучасні винищувачі, здатні переносити американські ядерні бомби, розміщені в Європі, дальні бомбардувальники, а також літаки спостереження та дозаправки.

Маневри пройдуть на авіабазах у Бельгії та Нідерландах, а також над акваторією Північного моря - у повітряному просторі Великої Британії та Данії.

У НАТО не надали жодної інформації про сценарій та деталі навчань, проте, як пише агенція dpa, за даними низки військових експертів, маневри включають відпрацювання безпечного транспортування американської ядерної зброї з підземних сховищ до літаків і її встановлення під винищувачами. Однак потім тренувальні польоти проходять без бомб, кажуть експерти.

Програма НАТО щодо спільного використання ядерної зброї передбачає, що у надзвичайних ситуаціях цей вид американської зброї, розміщеної в Європі, може бути застосований по об'єктах противника з літаків країн-партнерів. За непідтвердженою інформацією, як зазначається, "вона зберігається на півночі Італії, в Туреччині, Бельгії, Нідерландах, а також на базі Бюхель у німецькій федеральній землі Рейнланд-Пфальц".

У НАТО наголошують, що навчання Steadfast Noon не є прямою реакцією на агресивну війну росії проти України і що бойова зброя під час маневрів не застосовуватиметься. Однак навчання покликані надіслати рф чіткий сигнал про те, що Альянс готовий захищатися, зокрема, за допомогою ядерної зброї, "якщо станеться найгірше".

"Ядерне стримування є основою безпеки Північноатлантичного альянсу", - зазначив Генеральний секретар НАТО Марк Рютте перед стартом маневрів. За його словами, ці військові навчання мають продемонструвати "будь-якому супротивникові", що Альянс готовий відповісти на будь-які погрози і захищатиме всіх своїх союзників.

У НАТО думають над розробкою нової стратегії щодо рф: ЗМІ дізналися деталі11.10.24, 20:45

Популярні

Новини по темі

На Сумщині попередили про коливання напруги в мережі

 • 13696 переглядiв

В рф назвали кількість евакуйованих людей з курщини

 • 11134 переглядiв

На горі Піп Іван у Карпатах мороз і сильний вітер: фото

 • 11115 переглядiв