У США суддя консервативного штату скасував суворий закон про аборти

У США суддя консервативного штату скасував суворий закон про аборти

Київ  •  УНН

13 вересня 2024, 13:16  •  8431 перегляди

Read in English

Окружний суддя визнав неконституційним закон, що забороняв аборти майже у всіх випадках. Рішення прийнято за кілька тижнів до президентських виборів у США, де тема абортів є центральною в політичних дебатах.

Суддя в Північній Дакоті визнав неконституційним закон про заборону абортів майже у всіх випадках. Пише УНН із посиланням на Il Post.

За кілька тижнів до президентських виборів у США тема абортів знаходиться в центрі політичних дебатів у країні. У четвер окружний суддя штату Північна Дакота Брюс Романик оголосив неконституційним прийнятий минулого року закон штату, один з найбільш обмежуючих права на аборт у всіх Сполучених Штатах.

Як написано, це може серйозно обмежити готовність лікарів робити аборти — навіть якщо Верховний суд Північної Дакоти вже визнав, що існує основоположне право на аборт, щоб загрожувати життю чи здоров’ю жінки

- пояснив Романік про своє рішення.

Довідка

Республіканський губернатор північного штату Даг Бургум ухвалив закон у квітні 2023 року. Він забороняє аборти під покаранням п'яти років позбавлення волі для лікарів, за кількома винятками.

Північна Дакота, з населенням близько 800 000, є одним з близько 20 штатів США, які заборонили або суворо обмежили аборти після того, як у червні 2022 року Верховний суд скасував історичне рішення у справі "Роу проти Вейд", яке гарантувало жінкам у США право на аборт протягом майже 50 років.

Дебати в США: Трамп підтримує закон про аборти на рівні штатів, Байден обіцяє відновити федеральне право28 червня 2024, 01:34 • 25300 переглядiв