Мовчання Гетманцева: чому голова податкового комітету ігнорує порушення  одного з керівників ДПС

Мовчання Гетманцева: чому голова податкового комітету ігнорує порушення одного з керівників ДПС

Київ  •  УНН

13 серпня 2024, 08:22  •  27319 перегляди

Read in English

Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев ігнорує можливі злочини в.о. заступника голови ДПС Євгенія Сокура. Експерти пов'язують це з тісними зв'язками між Гетманцевим і Сокуром, якого називають його ставлеником.

Останнім часом у суспільстві виникає все більше запитань щодо можливих злочинів в.о. заступника Державної податкової служби (ДПС) Євгенія Сокура. На цьому тлі особливо примітним є мовчання голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, пише УНН.

Контекст

Раніше ЗМІ повідомили, що Сокур вчергове незаконно позбавив ліцензії українське підприємство. Після того, як в.о. заступника голови ДПС пішов на незаконне позбавлення  ліцензії "Укртатнафту", що за версією слідства ймовірно спричинило тяжкі наслідки товариству, а також державі у вигляді неможливості виконання мобілізаційних завдань Міноборони з виробництва та постачання нафтопродуктів для потреб оборони та обороноздатності держави, Сокур знову вдався до порушення. Цього разу він відібрав ліцензію у "Червонослобідського спиртзаводу". Суд першої інстанції підтвердив незаконність дій податківця.

Image

Попри гучний скандал на тлі беззаконня, яке чинять податківці, немає жодної реакції від Комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики. Його голова Данило Гетманцев у своїх соцмережах постійно висвітлює роботу податківців і навіть іноді коментує затримання працівників ДПС на корупційних злочинах. 

Однак у випадку із Сокуром він чомусь мовчить. Хоча достеменно відомо, що Гетманцев активно відслідковує трудовий шлях свого колишнього помічника і навіть одним з перших повідомив про напад, який нібито здійснили на Сокура.

Image

Не виключено, що мовчання голови податкового комітету Ради викликане з тим, що його тісно повʼязують з в.о. заступника голови ДПС. Сокура, зокрема, називають ставлеником і правою рукою Гетманцева

За словами експертів, саме Сокур відповідає за кадрову політику в податковій і погоджує з колишнім шефом усіх кандидатів.

Як голова комітету, Гетманцев має нести відповідальність за контроль над діяльністю податкової служби та її посадовців. Його мовчання щодо порушень Сокура може свідчити про намагання уникнути уваги до проблеми, яка може бути більш глибокою, ніж здається на перший погляд.

Щоб уникнути подальшого підриву довіри до влади, Данилу Гетманцеву слід зробити публічні заяви та ініціювати розслідування щодо Євгенія Сокура. Це дозволить продемонструвати, що влада дійсно готова боротися з корупцією, незалежно від того, кого це стосується. 

У підсумку, мовчання Гетманцева не лише підриває довіру до нього особисто, але й ставить під сумнів ефективність боротьби з корупцією в Україні. Громадськість має право знати правду, і ця правда повинна бути озвучена без жодних виключень.

Нагадаємо

УНН раніше розповідав, що проти Сокура 4 листопада 2022 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). В.о. заступника голови ДПС 26 жовтня 2022 року прийняв розпорядження про анулювання ліцензії ПАТ "Укртатнафта" на виробництво пального. На думку слідства, такі його дії спричинили тяжкі наслідки компанії, а також державі у вигляді неможливості виконання мобілізаційних завдань Міноборони з виробництва та постачання нафтопродуктів для потреб оборони та обороноздатності держави.

Офіс Генерального прокурора підтвердив УНН, що слідчі Державного бюро розслідувань розслідують справу, у якій фігурує виконувач обов'язків заступника голови Державної податкової служби України Євгеній Сокур. Попри це Сокур залишається працювати на посаді.