Кабмін затвердив механізм надання підтримки для сільськогосподарських виробників - Шмигаль

Кабмін затвердив механізм надання підтримки для сільськогосподарських виробників - Шмигаль

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 10:02  •  30022 перегляди

Read in English

Уряд запровадив субсидії для сільгоспвиробників на прифронтових територіях: 1000 грн/га на територіях можливих бойових дій, 2000 грн/га на територіях активних бойових дій. Також розпочато прийом заявок на підтримку розвитку систем зрошення.

Кабінет міністрів затвердив постанову, якою запроваджується субсидія на 1 га оброблюваних, засіяних, засаджених угідь під урожай. Держава буде платити 1 тис. гривень на 1 гектар угідь, якщо аграрій працює на території можливих бойових дій, і по 2 тис. гривень на гектар, якщо це території бойових дій. Також відсьогодні розпочався прийом заявок на отримання допомоги для тих, хто розвиває системи зрошення.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає УНН.

Деталі

Цього тижня розпочався прийом заявок на ще одну програму підтримки. Це допомога тим, хто розвиває системи зрошення. У держбюджеті для підтримки меліорації та відновлення меліоративних систем виділено 200 млн гривень. Якщо аграрій інвестує власні кошти, то держава його підтримає, покривши до 50% витрат на реконструкцію або будівництво нових систем зрошення. На практиці ми збільшуємо площі зрошуваних земель, покращуємо енергоефективність систем, збільшуємо врожайність та продуктивність агросектору

- сказав Шмигаль. 

Також він зазначив, що уряд сьогодні також ухвалив постанову про запуск ще однієї програми підтримки аграріїв - механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у цих прифронтових регіонах.

"Держава буде платити 1 тис. гривень на 1 гектар угідь, якщо аграрій працює на території можливих бойових дій, і по 2 тис. гривень на гектар, якщо це території бойових дій. Ми розуміємо, як важко сіяти та збирати врожай на цих землях та в цих громадах, тому будемо підтримувати наших людей, які там працюють", - додав Шмигаль.

Доповнення

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук додав, що відповідні зміни були внесені у порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь.

Запроваджено, з метою зменшення фінансового навантаження на с/г товаровиробників, бюджетну субсидію на 1 га оброблюваних угідь, засіяних / засаджених с/г культурами під урожай поточного року, зокрема, для територій: можливих бойових дій - 1 тис. гривень; активних бойових дій та активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси - 2 тис. гривень

- повідомив Мельничук.

Нагадаємо

Уряд змінив порядок надання грантів на створення садівництва, ягідництва та виноградарства, а також порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, змінивши відповідні постанови.