vbyvstvo-lidera-khamas-khanii-u-teherani-posylylo-poboiuvannia-rozshyrennia-konfliktu-v-hazi-na-blyzkyi-skhid-reuters

Вбивство лідера ХАМАС Ханії у Тегерані посилило побоювання розширення конфлікту в Газі на Близький Схід - Reuters

 • 13280 переглядiв

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий в Ірані, що викликало загрози помсти Ізраїлю. Вбивство посилило занепокоєння щодо розширення конфлікту в Газі на Близький Схід.

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий у столиці Ірану Тегерані рано вранці в середу, і цей напад викликав "загрози помсти Ізраїлю" та посилив подальше занепокоєння, що конфлікт у Газі перетворюється на ширшу війну на Близькому Сході, пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Палестинське воєнізоване угруповання та Корпус вартових ісламської революції Ірану підтвердили смерть Ханії. Вартові заявили, що це сталося за кілька годин після того, як він відвідав церемонію приведення до присяги нового президента Ірану.

Хоча багато хто припускав, що атаку здійснив Ізраїль, уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу не взяв на себе відповідальності та заявив, що не коментуватиме це вбивство.

Ханія, яка зазвичай проживав у Катарі, був обличчям міжнародної дипломатії ХАМАС, на тлі того, як у Газі вирувала війна, розпочата атакою ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня. Він брав участь у непрямих переговорах за міжнародного посередництва щодо досягнення режиму припинення вогню в палестинському анклаві.

Вбивство сталося менш ніж за 24 години після того, як Ізраїль заявив про вбивство командира "Хезболли" в столиці Лівану Бейруті у відповідь за смертоносний удар на Голанських висотах.

Ізраїль стверджує, що під час нападу ліквідовано лідера Хезболли31.07.24, 01:30

Останні події, схоже, відкидають шанси на будь-яку швидку угоду про припинення вогню у майже 10-місячній війні у Газі між Ізраїлем та палестинським ХАМАС

- пише видання.

У своїй заяві збройне крило ХАМАС заявило, що вбивство Ханії "виведе битву на новий рівень і матиме серйозні наслідки".

Пообіцявши вжити заходів у відповідь, Іран оголосив триденну національну жалобу та заявив, що США несуть відповідальність за підтримку Ізраїлю.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що Ізраїль дав підстави для "суворого покарання для себе", і обов'язком Тегерана є помститися за смерть лідера ХАМАС. Раніше іранські війська вже завдавали ударів безпосередньо по Ізраїлю під час війни в Газі, зазначає видання.

Офіційний представник ізраїльського уряду відмовився коментувати вбивство Ханії, але сказав, що країна перебуває у стані підвищеної готовності до будь-якої помсти Ірану.

Речник Девід Менсер заявив на брифінгу журналістам, що Ізраїль відданий переговорам щодо припинення вогню в Газі та забезпеченню звільнення ізраїльських заручників, утримуваних палестинськими бойовиками в Газі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час заходу в Сінгапурі обійшов питання про вбивство Ханії, заявивши, що угода про припинення вогню в Газі є ключем до уникнення ширшої ескалації у регіоні. Він сказав Channel News Asia, що США не знали про вбивство та не причетні до нього.

Блінкен заявив, що США не причетні до вбивства лідера ХАМАСу31.07.24, 15:36

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль не намагається ескалувати війну, але готовий до будь-яких сценаріїв.

Катар, який разом з Єгиптом виступає посередником у переговорах, спрямованих на припинення бойових дій у Газі, засудив вбивство Ханії як небезпечну ескалацію конфлікту.

"Політичні вбивства та триваючі напади на цивільних осіб у Газі під час переговорів змушують нас запитати, як посередництво може бути успішним, коли одна сторона вбиває учасника переговорів з іншого боку?" - заявив прем'єр-міністр Катару шейх Мухаммад бін Абдулрахман Аль Тані у X.

Єгипет заявив, що це свідчить про відсутність політичної волі з боку Ізраїлю заспокоїти напруженість. Інцидент також засудили Китай, росія, Туреччина та Ірак.

Вищий орган безпеки Ірану провів засідання, щоб визначити стратегію у відповідь на вбивство, повідомило джерело, знайоме з ситуацією.

Президент Палестини Махмуд Аббас засудив вбивство, а палестинські фракції на Західному березі Йордану закликали до страйку та масових демонстрацій.

"В Ізраїлі панував піднесений настрій, на тлі того, як ізраїльтяни вітали те, що вони вважали великим досягненням у війні проти ХАМАС. Жителі обложеного сектора Гази побоювалися, що смерть Ханії продовжить бойові дії, які спустошили анклав", - зазначило видання.

Популярні

Новини по темі