tsohorich-ukraina-aktyvno-naroshchuie-eksport-zerna-reuters

Цьогоріч Україна активно нарощує експорт зерна - Reuters

 • 20491 переглядiв

Україна збільшила експорт продовольства до 4,2 млн тонн у липні, вдвічі більше ніж торік. Зростання відбувається попри падіння виробництва через війну, але збереження тенденції не гарантоване.

Цього літа, Україна намагається відправити якомога більше зерна цього літа, користуючись військовими успіхами, здобутими в Чорноморському регіоні. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що Україна вже подвоїла експорт продовольства в липні до понад 4,2 млн тонн порівняно з тим же місяцем минулого року. 

Наразі Київ не повідомляє про напрямки свого експорту в липні, але минулого сезону більша частина української пшениці йшла до Іспанії, Єгипту та Індонезії, а кукурудза переважно прямувала до Іспанії та Китаю.

Україна експортувала понад 221 000 тонн зерна до 10 країн світу в рамках ініціативи "Зерно з України02.07.24, 01:50

У виданні відзначили, що зростання відбувається попри падіння виробництва цього сезону, спричинене перебоями, пов’язаними з війною, і немає жодних гарантій, що Київ зможе зберегти цю тенденцію впродовж усього сезону 2024/25 року.

Зараз експорт складається з пшениці нового сезону та кукурудзи із запасів, що залишилися після рекордного врожаю минулого року.

Ми робимо все, щоб бізнес почувався комфортно навіть у воєнних умовах

- запевнив заступник начальника Адміністрації морських портів України Дмитро Барінов.

Доповнення

Згідно з експортними даними, в липні Україна експортувала 3,7 мільйона тонн сільськогосподарських товарів через Одесу і 569 000 тонн через Дунай.  Для порівняння торік за цей період було через Одесу було експортовано 291 000 тонн і ще 2,07 мільйонів тонн через Дунай в липні 2023 року.

Завдяки відновленню роботи портів в Одеській області зріс експорт зернових - експерт01.07.24, 12:03

У червні і липні було відправлено шість партій кукурудзи з двох інших діючих чорноморських портів України — Чорноморська і Південного — в Роттердам, найбільш завантажений порт Європи, та іспанську Картегну.

З липня Україна також відправляла вантажі до Китаю, Єгипту і Туреччини, свідчать окремі дані Kpler.

Нагадаємо

В.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький розповів, що аномальна спека цього літа мала незначний вплив на ранні культури, але може зменшити врожай пізніх культур до 10-15%.

Популярні

Новини по темі

Цьогоріч Україна активно нарощує експорт зерна - Reuters

 • 20491 переглядiв