Кузін про мавпячу віспу: ризик для України оцінений, як дуже низький

Кузін про мавпячу віспу: ризик для України оцінений, як дуже низький

Київ  •  УНН

12 серпня 2024, 10:33  •  12706 перегляди

Read in English

Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін повідомив, що ризик мавпячої віспи для України оцінюється як дуже низький. В Україні були зареєстровані лише поодинокі випадки, без епідемічного підйому.

Ризик для України оцінений, як дуже низький, тому що Україна стикалася з випадками захворювання на мавпячу віспу, але епідемічного підйому не було.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Стосовно мавпячої віспи, ми мали декілька випадків на території України. Завдячуючи підтримці Європейського Союзу ми мали надсучасну вакцину проти мавпячої віспи, яка була спрямована для вакцинації груп ризику - це чоловіки, які мають секс з чоловіками, медичні працівники

- сказав Кузін.

За його словами, станом на сьогодні після реєстрації точкових випадків в Києві й в деяких інших містах, більше не спостерігалося зростання захворюваності. 

"Тому скоріш за все ризик для України оцінений, як дуже низький, тому що ми стикалися з подібним ще на початку... й на щастя епідемічного підйому не було", - заявив Кузін.

Image

Контекст Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус скликав "екстрену" зустріч міжнародних експертів щодо поширення мавпячої віспи.

В липні повідомлялося, що у ВООЗ висловлюють занепокоєння через поширення нового штаму мавпячої віспи "mpox" у Демократичній Республіці Конго.

За попередніми даними ця мутація, передається між людьми легше, ніж інші відомі штами.