Поява F-16 в Україні може потягти за собою створення нових підприємств з обслуговування - експерт

Поява F-16 в Україні може потягти за собою створення нових підприємств з обслуговування - експерт

Київ  •  УНН

7 серпня 2024, 09:53  •  100673 перегляди

Read in English

Поява F-16 в Україні може потягти за собою створення нових підприємств з обслуговування, вважає експерт.

Винищувачі F-16 можуть перебазовуватися для складнішого обслуговування в країни, що входять до Коаліції авіаційних спроможностей, оскільки витрати на їхнє обслуговування, включно з розхідними матеріалами, системами озброєнь та навчанням пілотів, вимагають значних ресурсів. Таку думку висловив військовий експерт Валерій Рябих у коментарі УНН.

В умовах бойових підрозділів, де механіки зможуть зробити поточне обслуговування, такі як: заправка технічними рідинами та внесення в електронну схему та інше, тобто нескладні роботи, можуть виконуватися в умовах бойового підрозділу. Для більш складних робіт ці літаки мають проходити технічне обслуговування в заводських умовах, на спеціальних підприємствах, де є спеціальне діагностичне обладнання та спецперсонал

- сказав Рябих.

За його словами, те, що зараз є в Україні, – це кілька підприємств, які можуть бути залученими до обслуговування машин радянського зразка.

Він розповів, що з обслуговуванням є певні питання, бо навіть при умові продажу того чи іншого літака має бути і вирішене питання забезпечення його життєвого циклу – це одна із вимог. По контрактах можуть навіть бути зобов’язання у будівництві авіаремонтного заводу.

"З огляду на те, що про будівництва авіазаводів в Україні поки не говорять, то питання з обслуговування будуть вирішуватися у межах Коаліції авіаційних спроможностей, саме вона візьме на себе роботу по забезпеченню їхнього життєвого циклу", - сказав Рябих.

Експерт зазначив, що для складнішого облсуговування F-16 можуть перебазовувати в інші країни, які є в Коаліції авіаційних спроможностей.

"Обслуговування F-16, у тому числі і розхідними матеріалами, системами озброєнь, ремонтами, навчання пілотів – це доволі значні витрати, які будуть становити вагому частку оборонного бюджету", - вказав Рябих.

Він зауважив, що, навіть попри великі витрати на обслуговування винищувачів, їх перебування в Україні може потягнути за собою створення нових заводів та інвесторів.

"У перспективі, завдяки новим заводам, Україна зможе отримувати доступ до передових технологій та розвивати нові напрямки оборонного виробництва", - додав Рябих.

Нагадаємо

4 серпня Президент Зеленський оголосив про прибуття винищувачів F-16 в Україну. 

Раніше видання Bloomberg із посиланням на свої джерела повідомило, що в Україну прибули перші винищувачі F-16. 

Згодом The Times повідомило про прибуття в Україну шести винищувачів F-16 з Нідерландів і про очікування, що невдовзі надійдуть ще кілька літаків з Данії, хоча офіційного підтвердження цієї інформації не було.