Підпалювали релейні шафи на об’єктах Укрзалізниці: затримано диверсантів фсб

Підпалювали релейні шафи на об’єктах Укрзалізниці: затримано диверсантів фсб

Київ  •  УНН

12 липня 2024, 08:10  •  17103 перегляди

Read in English

Служба безпеки України затримала трьох диверсантів фсб, які підпалили релейні шафи на залізничних коліях у Харківській та Рівненській областях, намагаючись заблокувати рух українських військових потягів.

Служба безпеки затримала трьох диверсантів фсб у результаті спецоперацій у Харківській та Рівненській областях. Зловмисники підпалювали релейні шафи на залізничних коліях обох регіонів. Про це повідомляє пресслужба СБУ, пише УНН.

У такий спосіб рф сподівалася заблокувати рух ешелонів з важким озброєнням та боєприпасами ЗСУ у напрямку фронту. Для вчинення злочинів фігуранти використовували легкозаймисті суміші, які завчасно готували за інструкціями російської спецслужби,

- йдеться у повідомленні.

Деталі

Так, у Харкові на гарячому затримано ворожого диверсанта, який намагався знищити релейну шафу залізничного світлофора на одному з ключових перегонів регіону.

За даними контррозвідки СБУ, зловмисником виявився рецидивіст з Одеси, який раніше відбував покарання за грабіж та замах на умисне вбивство. Після дистанційного вербування російською спецслужбою фігурант прибув на Харківщину для вчинення диверсії.

Ще двоє затриманих виявилися безробітними мешканцями Рівного, яких фсб дистанційно залучила до підривної діяльності. Зловмисники працювали у "тандемі". Один з них підпалив релейну шафу, яка контролювала роботу семафорів на одній з головних залізничних ліній західного регіону України. Інший фігурант – фільмував диверсію на камеру власного телефону, щоб потім надіслати це для "звіту" фсб.

Як встановило розслідування, обидва зловмисники потрапили у поле зору спецслужби рф як активні користувачі російських Телеграм-каналів з пошуку швидкого заробітку. Подальша комунікація диверсантів з їхніми кураторами з фсб відбувалась через анонімні чати у месенджерах. У разі виконання ворожих завдань окупанти обіцяли перерахувати на банківські картки своїх поплічників грошову винагороду.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Image

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Затриманий житель Рівного, який за 2 тисячі гривень спалив авто на замовлення спецслужб рф12 липня 2024, 07:24 • 22622 перегляди