Лікар розповів, як харчуватися у період спалаху грипу
Київ • УНН
КИЇВ. 6 листопада. УНН. Які продукти краще вживати у період загострення грипу та чи насправді корисний часник, кореспонденту УНН розповів лікар-експерт з громадського здоров’я Отто Стойка.
“Раціональне харчування і здоровий сон — це те, що підтримує загальний імунітет та зменшує ймовірність захворювання. Це не тільки про часник”, — розповів лікар.
Він зазначив, що якийсь окремий продукт не може попередити захворювання чи вилікувати, проте здорове харчування може вплинути на стан здоров’я.
Лікар пропонує харчуватися за принципом тарілки здорового харчування, де половина продуктів — це овочі, фрукти та ягоди (в ягодах багато корисних мікроелементів, вітамінів, антиоксидантів).
“Ніхто не виділить суперпродукт. Кажуть: "Пийте шипшину". Не тільки вітамін С потрібен. І в шипшині його не найбільша кількість. Тобто, загальна тенденція — це збільшення овочів та фруктів. Серед овочів: різні види капусти, зелені. Окремо стоять ягоди — дикорослі, які дуже корисні”, - наголосив експерт.
Окрім їжі у період грипу варто також слідкувати за вживанням рідини.
Так, взимку краще вживати гарячі напої, адже гарячий чай чи кава активізують обмін речовин та не дають змерзнути. Як не дають змерзнути і гострі спеції.
“Гострі спеції додають тепла, як і калорійна їжа. Вегетаріанці можуть більше мерзнути”, — зазначив лікар.
Експерт нагадав, що окрім харчування важливо також підтримувати гігієну рук та рота, провітрювати приміщення та робити вологе прибирання. Намагатися менше курити, адже куріння сушить слизову оболонку, як і нагріте приміщення взимку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не захворіти на грип: поради від медиків
“Важлива вологість повітря, адже якщо слизова оболонка суха, то на неї вірус "сідає" і розмножується швидше. Опалення дає сухість повітря, куріння також висушує — це додатковий фактор ризику пошкодження слизової оболонки”, — розповів лікар.
Раніше УНН повідомив, що у столиці на грип захворіло 10 тисяч людей.