Хотів вшанувати пам’ять убитого в Києві Айдоса Садикова: у Казахстані до поліції викликали активіста

Хотів вшанувати пам’ять убитого в Києві Айдоса Садикова: у Казахстані до поліції викликали активіста

Київ  •  УНН

4 липня 2024, 19:07  •  20645 перегляди

Read in English

Казахстанського активіста Абзала Достіярова викликали до поліції в Алмати після того, як він планував провести мітинг на честь вбитого опозиційного активіста Айдоса Садикова, який загинув після замаху на нього в Києві.

У колишній столиці Казахстану, місті Алмати, місцевого активіста Абзала Достіярова 4 липня викликали до районного управління поліції – після того, як він разом із однодумцями запланував ушанувати пам’ять казахстанського опозиційного активіста та журналіста Айдоса Садикова, передає УНН із посиланням на Радіо Свобода.

У середині червня в Києві на Садикова був скоєний замах: він був тяжко поранений і помер на початку липня.

Акція мала відбутися у сквері "Карагайли" в Алмати. Представник поліції у коментарі казахській службі Радіо Свобода/Азаттик підтвердив, що Абзала Достіярова викликали на "профілактичну бесіду". Пізніше активіста, який прийшов до поліції з адвокатом, відпустили.

Умисне вбивство: через смерть Садикова підозрюваним у замаху на нього змінять підозру2 липня 2024, 07:07 • 27965 переглядiв

За словами соратників опозиціонера, одразу після оголошення акції сквер, де планувалося вшанувати пам’ять Садикова, оточили поліцейські. Активісти повідомили, що всередину паркової зони їх так і не пропустили через роботу спецтехніки. Співробітник поліції заявив репортеру Радіо Свобода, що на території скверу нібито відбуваються роботи із благоустрою.

У Казахстані заявили, що не будуть видавати Україні підозрюваного у замаху на казахського опозиціонера Садикова28 червня 2024, 16:14 • 52726 переглядiв

Раніше, 2 липня, в Казахстані ненадовго був затриманий Орінбасар Жанібек: він вимагав організувати похорон Садикова на його батьківщині в Казахстані.

Помер казахський журналіст Айдос Садиков, на якого був вчинений замах у Києві2 липня 2024, 04:34 • 29927 переглядiв