Дослідження: на українському ринку 18% зразків чорної ікри та м’яса осетрових - нелегальні

Дослідження: на українському ринку 18% зразків чорної ікри та м’яса осетрових - нелегальні

Київ  •  УНН

31 січня 2020, 12:30 • 21831 перегляди

КИЇВ. 31 січня. УНН. Серед зразків чорної ікри та м’яса осетрових на ринку України, 18%- нелегальні. Відповідні результати дослідження оприлюднив Всесвітній фонд природи (WWF) України, передає УНН.

"Результати дослідження ринку чорної ікри та м’яса осетрових риб, проведеного WWF Україна та Інститутом зоологічних досліджень Лейбніца (Берлін, Німеччина), показали, що 18% досліджених зразків, придбаних у відкритих точках продажу на українському ринку походять з вільноживучих, "диких" популяцій, тобто є нелегальними. Всі види осетрових нашої країни занесені до Червоної книги України. Вилов та продаж диких осетрових та продукції з них ― заборонено", - йдеться у повідомленні.

Так, протягом 2016-2019 років WWF Україна в рамках проекту “Життя дунайським осетровим” проводив дослідження ринку чорної ікри та осетрового м’яса в Україні. Експерти проекту під виглядом таємних покупців, здійснили 64 візити на ринки, до ресторанів та магазинів Києва, Одеси, Харкова, Дніпра, Львова, Херсона та Вилково, а також придбали зразки через інтернет та оголошення.

Загалом було відібрано 33 зразки (21 зразок чорної ікри та 12 зразків м’яса осетрових) для подальшого дослідження походження, видового складу та популяційної належності (наприклад, зі Східної Європи, Азії, Північної Америки).

Серед нелегальної продукції виявлено п’ять зразків м’яса осетрових та один зразок ікри. Всі вони були придбані на відкритих ринках або через прямі покупки "з рук". Крім того, один зразок чорної ікри виявився підробкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна імпортувала чорної ікри на понад 700 тисяч доларів.

"Дослідження показали, що ікринки були штучно створені з відходів осетрових риб. Що це означає для споживачів та природоохоронців? Споживачам, у першу чергу, треба пам’ятати, що нелегальне походження м’яса та ікри тісно пов’язане з невідповідністю умов добування, транспортування і пакування продукції. Одним словом, такі продукти можуть становити загрозу здоров’ю", - йдеться у результатах дослідження.

У Фонді радять, щоб уникнути придбання нелегальної продукції, слід перевіряти маркування та уважно читати написи на упаковках, а також не робити покупок на ринках та "з рук", адже дешевий товар може виявитися підробкою.

"Такі результати дослідження підтверджують те, що й досі браконьєрство є одним з серйозних факторів, що впливає на вільноживучі популяції зникаючих осетрових риб. Тому природоохоронна робота та економічна трансформація рибацьких регіонів є надзвичайно важливими для збереження останніх представників прадавніх риб в Дунаї", - резюмується у дослідженні.

Нагадаємо, що в Асоціації риболовів України розповіли як правильно обрати ікру.